Ο Δεκέμβρης ολοκληρώθηκε με 2 αποστολές των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ). Η 103η αποστολή ήταν στην Κίμωλο (9 Δεκεμβρίου 2021 έως 11 Δεκεμβρίου 2021), σημειώνουμε πως είναι η τέταρτη φορά από την έναρξη του προγράμματος που οι ΚΙΜ βρέθηκαν στην Κιμωλο. Η 104η αποστολή ήταν στην Σίφνο (17 Δεκεμβρίου 2021 έως 21 Δεκεμβρίου 2021), με την οποία αποχαιρετήσαμε το 2021 και μαρκάραμε τη δεύτερη αποστολή των ΚΙΜ στο συγκεκριμένο νησί.

Μερικά σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τον μήνα Δεκέμβρη και τις εν λόγω αποστολές:

Σίφνος: Τα ιατρεία υποδέχθηκαν συνολικά 510 μόνιμους κατοίκους του νησιού, πραγματοποιήθηκαν 865 ιατρικά ραντεβού, 722 παρακλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις, και 6 μικροεπεμβάσεις.

Οι ιατρικές ειδικότητες που πλαισίωσαν την ομάδα ήταν Καρδιολόγος, Ορθοπαιδικός, Οφθαλμίατρος, Γενικός Χειρουργός, Μαία, Πνευμονολόγος, Ωτορινολαρυγγολόγος Διατροφολόγος και Φυσικοθεραπευτής.

Κίμωλος: Τα ιατρεία επισκέφτηκαν 205 άτομα, πραγματοποιήθηκαν 381 ραντεβού και 224 εξετάσεις.

Η επιστημονική ομάδα ήταν στο σύνολο 17 μέλη με τις ακόλουθες ειδικότητες: Γενικός Χειρουργός, Οδοντίατρος, Ορθοπαιδικός, Οφθαλμίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες φέρουν, πέρα από την ακούραστη και άρτια καταρτισμένη επιστημονική ομάδα:

  • Υπερσύγχρονο συγκρότημα Ψηφιακού Μαστογράφου
  • Φορητό Μηχάνημα Ακτινογραφίας
  • Συγκρότημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας και
  • Τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό για τη διενέργεια εξετάσεων

Σημειωτέων των υπόλοιπων υπηρεσιών του παρέχονται από τις ΚΙΜ, μείζονος σημασίας είναι η Δημιουργία Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου (Η.Ι.Φ.). Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.) ανά ασθενή χρησιμοποιείται προκειμένου να γίνει καταγραφή του ιστορικού και των ευρημάτων των εξετάσεων του εξεταζόμενου ώστε να τον/την ακολουθεί παντού ηλεκτρονικά.

Η επόμενη αποστολή των ΚΙΜ, που θα είναι και η πρώτη του 2022, θα πραγματοποιηθεί στην Σέριφο 13 με 16 Ιανουαρίου 2022. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και προγραμματισμό ραντεβού, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 210 2447694 (13:00-16:00, καθημερινές).

Από το 2014 οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει 104 δωρεάν αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η συνολική εικόνα από τις αποστολές Δεκεμβρίου των ΚΙΜ αποτυπώνεται και στις παρακάτω απεικονίσεις: