Κινητές Ιατρικές Μονάδες | Πρέσπες 30.07.20 – 01.08.20

Στο Λαιμό Πρεσπών, στον ορεινό οικισμό υψομέτρου 900 μέτρων, ολοκληρώθηκε η 75η αποστολή των Κινητών ιατρικών Μονάδων ( ΚΙΜ ) στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι δύο άρτια εξοπλισμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες συνθέτουν ένα καινοτόμο πρόγραμμα προαγωγής της υγείας και προσφέρουν εντελώς δωρεάν υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα από επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Ο Λαιμός το μεγαλύτερο χωριό της Πρέσπας με 180 μόνιμους κατοίκους, είναι η έδρα του Δήμου Πρεσπών. Ο δήμος αποτελείται αποκλειστικά από χωριά και βρίσκεται στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και συνορεύει με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, με πληθυσμό περίπου 1000 κάτοικοι.

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου με αφετηρία την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, ξεκίνησε η αποστολή, αποτελούμενη από τις 2 υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες και την επιστημονική ομάδα 30 ατόμων, φτάνοντας στον προορισμό της μετά από 10 ώρες και έχοντας διανύσει 530χλμ.

Η κάθε περιοχή δράσης μελετάται ξεχωριστά και η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμόζεται στα δεδομένα αυτά. Το πλησιέστερο κέντρο υγείας στο Αμύνταιο βρίσκεται σε απόσταση μιάμισης ώρας, ενώ την περιοχή καλύπτει το ιατρείο του Λευκώνα με την ειδικότητα του αγροτικού ιατρού. Η έλλειψη ειδικών ιατρών και εξετάσεων, η δυσκολία στην μετακίνηση, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες ιδίως το χειμώνα, και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η παράμετρος του κορωνοϊού, είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Όπως και στην 1η αποστολή στις Πρέσπες τον Ιούλιο του 2018, έτσι και τώρα ο χώρος του Γυμνασίου – Λυκείου διαμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο πολυϊατρείο. Παράλληλα εγκαταστάθηκε και το δίκτυο για την λειτουργία του Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου Ασθενούς με σκοπό την συνεχή παρακολούθηση και από τις προηγούμενες επισκέψεις καταγεγραμμένων ευρημάτων, την ενημέρωση των κατοίκων, και όπου υπάρχει ανάγκη δίνεται ιατρική συμβουλή για περαιτέρω ιατρική εξέταση. Ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς δημιουργείται με σεβασμό και σύμφωνα με την ιατρική ηθική και τους νόμους του κράτους και δίνει τη δυνατότητα για ολιστική ιατρική και εύκολη πρόσβαση σε αυτό όποτε καταστεί ανάγκη.

Από την Πέμπτη 30 Ιουλίου έως και το Σάββατο 2 Αυγούστου τα ιατρεία λειτούργησαν ομαλά από τις 09:00 έως τις 18:00. Τα ιατρεία επισκέφτηκαν 357 εξετασθέντες και πραγματοποιήθηκαν 1.008 ραντεβού και 830 κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις.

Οι ιατρικές ειδικότητες που πλαισίωσαν την ομάδα ήταν: Ακτινολόγος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Καρδιολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπαιδικός, Οφθαλμίατρος, Γενικός Χειρουργός, Παιδίατρος, Νευρολόγος, Γυναικολόγος, Ωτορινολαρυγγολόγος και Διατροφολόγος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα των ιατρείων πραγματοποιήθηκαν και οι κάτωθι ομιλίες :

  • Διατροφολόγος _Διατροφή και ποιότητα Ζωής
  • Γενικός Χειρουργός_ Μάθημα Α΄ Βοηθειών

Συμπερασματικά, η ικανοποίηση των χρηστών όπως αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων των ερωτηματολογίων ικανοποίησης που δόθηκε στους εξεταζόμενους κατά την διάρκεια της λειτουργίας των ιατρείων κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και την Κυριακή 2 Αυγούστου, όπου και η ομάδα επέστρεψε στη βάση της.

Επόμενη προγραμματισμένη αποστολή, και για 3η φορά, οι Λειψοί 3-7 Σεπτεμβρίου 2020.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, εβδομήντα πέντε (75) δωρεάν αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *