Κινητές Ιατρικές Μονάδες | Τήλος 17 – 19 Ιουλίου 2020

Η 74η αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων ολοκληρώθηκε με επιτυχία και για 3η φορά στην Τήλο στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Τήλος είναι μικρό νησί στα Δωδεκάνησα, νότια της Νισύρου 22 μλικια ΒΔ. της Ρόδου και 222 μίλια από τον Πειραιά. Αποτελείται από δύο βασικούς οικισμούς και οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται το χειμώνα περίπου σε 400. Ο πρώτος οικισμός το Μεγάλο Χωριό αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού, και ο δεύτερος τα Λιβάδια φιλοξενεί το λιμάνι. Όλο το νησί συνδυάζει πλούσια αρχιτεκτονική με όμορφες γραφικές γωνίες.

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου σήμανε η έναρξη της αποστολής με τον απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά και ύστερα από 15 ώρες πλεύσης μεσοπέλαγα και με την ανατολή του ηλίου αφίχθη η ομάδα των ΚΙΜ στην όμορφη Τήλο.

 Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, αρωγοί στην προσπάθεια της υλοποίησης του προγράμματος, ένθερμα υποδέχθηκαν την ομάδα των ΚΙΜ και με την συνεχή παρουσία τους συνετέλεσαν στην ομαλή διεξαγωγή των συνολικών δράσεων.

Το Γυμνάσιο –Λύκειο της Τήλου μετατράπηκε σε μια Δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με σκοπό να παρέχει η άρτια καταρτισμένη ομάδα υγειάς των ΚΙΜ και έχοντας στη διάθεσή της υπερσύγχρονο εξοπλισμό δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου Ασθενούς το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές και απαράβατες αρχές του προγράμματος.

Τα ιατρεία λειτούργησαν από την Παρασκευή 17 Ιουλίου έως την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 9:00-17:00 και υποδέχθηκαν 269 εξεταζόμενους, πραγματοποιήθηκαν 749 ιατρικά ραντεβού και 748 κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις.

Οι ιατρικές ειδικότητες που πλαισίωσαν την ομάδα ήταν Ακτινολόγος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Καρδιολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπαιδικός, Οφθαλμίατρος, Γενικός Χειρουργός, Παιδίατρος, Νευρολόγος, Γυναικολόγος, Ωτορινολαρυγγολόγος και Διατροφολόγος.

Ακολουθούν στατιστικά γραφήματα των εξετάσεων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει οργανωθεί ιατρείο μαστού και διατηρείται αρχείο καταγραφής ένδειξης μαστογραφίας και τεστ Παπ για κάθε γυναίκα.

Παράλληλα των ιατρείων πραγματοποιήθηκαν και οι κάτωθι ομιλίες :

  • Διατροφολόγος _Διατροφή και ποιότητα Ζωής
  • Ορθοπαιδικός Χειρουργός_ Μάθημα Α΄ Βοηθειώ

Έμπρακτη απόδειξη της καθολικής αποδοχής του προγράμματος αποτελεί η συμμετοχή των μόνιμων κατοίκων του νησιού στο σύνολο των δράσεων.

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου αναχώρησε η ομάδα μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και ανανεώθηκε το ραντεβού με τους κατοίκους της Τήλου σε 12 – 18 μήνες σύμφωνα με τη ροή του προγράμματος των αποστολών των ΚΙΜ.

Επόμενος σταθμός οι Πρέσπες 29 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2020.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, εβδομήντα τέσσερις (74) δωρεάν αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Blue Star Ferries για την σημαντική συμβολή της στην μετακίνηση των ΚΙΜ και της ομάδας.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *