Δωρεάν Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους κατοίκους της Μοσιάς από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες.

Για τέσσερεις (4) ημέρες οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) με το προσωπικό τους, πραγματοποιώντας την 62η αποστολή τους, βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Μοσιά Ορεινής Κορινθίας, σε υψόμετρο 782μ, για να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους του ορεινού χωριού, οι οποίοι σε μόνιμη βάση εξυπηρετούνται για ιατρικές ανάγκες που προκύπτουν από το Κέντρο Υγείας στη Γκούρα.

Τα ιατρεία λειτούργησαν από τις 22 Νοεμβρίου έως και τις 25 Νοεμβρίου σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο που διέθεσε ο δήμος στην αποστολή, το οποίο κάποτε αποτελούσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού αλλά πλέον δεν λειτουργεί ελλείψει ικανοποιητικού αριθμού παιδιών. Έντεκα (11) ειδικότητες ιατρών καθώς και παραϊατρικό προσωπικό  ήταν στη διάθεση του κοινού όλες τις ημέρες, από νωρίς το πρωί έως και το απόγευμα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 954 ραντεβού και πάνω από 950 εξετάσεις σε 381 άτομα που επισκέφτηκαν τα ιατρεία, από τα 700 που ζουν μόνιμα στη Μοσιά και τα γύρω ορεινά χωριά του Δήμου Φενεού της Ορεινής Κορινθίας. Επίσης, σε αυτή την αποστολή των ΚΙΜ δόθηκε η δυνατότητα εργαστηριακών εξετάσεων με πραγματοποίηση 111 αιμοληψιών.
Ο ηλεκτρονικός φάκελος, με το ιστορικό του κάθε ασθενούς, τηρήθηκε όπως σε κάθε αποστολή των ΚΙΜ καθώς και η ξεχωριστή καταγραφή αρχείου – registry – για όλες τις περιπτώσεις ένδειξης μαστογραφίας σε γυναίκες. Πλήρης έλεγχος και διατροφική αξιολόγηση διενεργήθηκε επίσης σε 43 παιδιά της περιοχής.

Η προετοιμασία για την 63η αποστολή των ΚΙΜ με προορισμό τη Νίσυρο αρχές Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα από τις 5 έως τις 8 Δεκεμβρίου, έχει ήδη ξεκινήσει.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.).

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *