Ημερίδα: «Παιδί & Αθλητισμός»

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργάνωσε σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, ημερίδα με θέμα «Παιδί & Αθλητισμός». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η ημερίδα διεξήχθη στην ΕΒΕ – Πύργο Βιβλίων στο ΚΠΙΣΝ. Η έναρξη σηματοδοτήθηκε με χαιρετισμούς που απηύθυνε ο κύριος Μαυρωτάς Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ενώ στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα επίσημους προσκεκλημένους προκειμένου να απονέμουν βραβεία σε διακεκριμένους αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς που υποστηρίζονται επιστημονικά από το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας, καθώς και στους προπονητές αυτών για την προσφορά τους στον Ελληνικό Αθλητισμό.

Εν συνεχεία αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού όπως: «Η Ανάπτυξη του Αθλητισμού στην Ελλάδα» με συντονιστή τον κύριο Κοτσολάκη Εμμανουήλ και συνομιλητές τους κυρίους Γελαδά Νίκο, Σαρακατσάνη Δημήτριο και Αλεξόπουλο Αλέξη, οι οποίοι συμμετείχαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την ανάγκη της άσκησης στην υγεία, τον ρόλο μιας αθλητικής ομοσπονδίας και την ανάπτυξη ενός σωματείου. Ο «Σχολικός Αθλητισμός» με συντονιστή τον κύριο Κερερέ Δημήτριο και συμμετέχοντες στη συζήτηση τις κυρίες Κουτσούκη Δήμητρα, Αργειτάκη Ξένια και τους κυρίους Τσολάκη Χάρη και Σπύρου Παναγιώτη, οι οποίοι ανέπτυξαν την συμβολή της άσκησης και τον αντίκτυπό της στις αθλητικές επιδόσεις, την εξέλιξη του νεαρού αθλητή και την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση. Ο «Υψηλός Αθλητισμός» με συντονιστή τον κύριο Τσολάκη Χάρη και ομιλητές τους κυρίους Θέο Χρήστο, Μπογδάνη Γρηγόρη και Παπαγιάννη Γιώργο, όπου έδωσαν έμφαση στην έναρξη της αθλητικής πορείας των νεαρών αθλητών μέσω των ακαδημιών, στην άσκηση υψηλής έντασης στην παιδική ηλικία και στην πρόληψη των ασκησιογενών μυοσκελετικών κακώσεων. Τέλος, αναπτύχθηκε η «Σχέση Αθλητικής και Ακαδημαϊκής εξέλιξης του μαθητή» με συντονιστή της συζήτησης τον κύριο Κουλουβάρη Παναγιώτη και καλεσμένους συνομιλητές του τους κυρίους Γαργαλιάνο Δημήτριο, Γιαννιώτη Σπύρο, Βερτόπουλο Ευάγγελο, Βαρθολομαίο Ηλία και Ντόβα Αθηνά. Στη συζήτηση ανέλυσαν τους λόγους που ο αθλητής οφείλει να εξελίσσεται πέρα από αθλητικό, σε εκπαιδευτικό και εργασιακό επίπεδο, τα χαρακτηριστικά που οφείλει να τον διέπουν προς επίτευξη τούτου αλλά και η χρήση νέων μέσων που τον βοηθούν στην αξιολόγηση και την βελτίωση των δεξιοτήτων του.

Το πρόγραμμα «Sports Excellence» υλοποιείται σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.