Ολοκληρώθηκε η δεύτερη επίσκεψη των ΚΙΜ στην Κίμωλο

Η Κίμωλος υπήρξε ο πρόσφατος σταθμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ). Ταξιδεύοντας 87 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά οι ΚΙΜ στελεχωμένες από ομάδα 30 ατόμων, καλύπτοντας 12 διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, βρέθηκαν στην Κίμωλο στις 15 & 16 Μαρτίου 2019, προκειμένου να παρέχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στους απομονωμένους κατοίκους του νησιού της «άγονης γραμμής» στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας. Οι ΚΙΜ αποτελούν πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κατά την παραμονή τους στο νησί εξετάσθηκαν 217 κάτοικοι και πραγματοποιήθηκαν 597 εξετάσεις. Αναλυτικότερα διεξήχθησαν 33 μαστογραφίες, 38 Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας, 139 ακτινογραφίες και 167 υπερηχογραφήματα καθώς και 61 ηλεκτροκαρδιογραφήματα και triplex καρδιάς, 21 τεστ ΠΑΠ και άλλες εξετάσεις.

Τηρήθηκε ηλεκτρονικό αρχείο με το ιστορικό και όλες τις εξετάσεις των ατόμων που εξετάσθηκαν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγκριτικά με την προηγούμενη επίσκεψη των ΚΙΜ στην Κίμωλο πριν από περίπου 2 χρόνια αλλά και για μελλοντική χρήση.

 

Οι ενήλικες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, μέσω ομιλιών για: Ορθή διατροφή, σημασία της άσκησης ως μέσω πρόληψης, και αποκατάστασης της υγείας, «γονείς & παιδί», μαθησιακές δυσκολίες ενώ έγινε μάθημα Α΄ Βοηθειών και τα παιδιά ενημερώθηκαν για: στοματική υγεία, «αποφασίζω να μην καπνίζω», και πραγματοποιήθηκαν οφθαλμολογικός έλεγχος και διατροφολογική αξιολόγηση.

Επόμενος σταθμός των ΚΙΜ η Αλόννησος στα τέλη Μαρτίου.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *