Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες στην Ηπειρωτική Ελλάδα

Ο νέος πενταετής κύκλος αποστολών για τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) ξεκίνησε με την επίσκεψη των μονάδων στο γραφικό και φιλόξενο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας από τις 26.01.19 – 28.01.19 στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η 40Η  αποστολή των ΚΙΜ και της ομάδας Υγείας, η οποία αποτελούνταν από τις εξής Ειδικότητες: Ακτινολόγος, Παθολόγος, Γενικός Χειρουργός, Γυναικολόγος, Καρδιολόγος, Νευρολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπαιδικός, Οφθαλμίατρος, Παιδίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διαιτολόγος, Ψυχολόγος, Επισκέπτριες Yγείας, Νοσηλευτές, πρόσφερε δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

600 και πλέον κάτοικοι από το Σιδηρόκαστρο και τις γύρω περιοχές είχαν την ευκαιρία να λάβουν υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα και συνολικά πραγματοποιήθηκαν 841 ιατρικά ραντεβού και εξετάστηκαν 263 άτομα. Μεταξύ άλλων διεξήχθησαν:  173 υπέρηχοι, 63 ηλεκτροκαρδιογραφήματα & triplex καρδιάς, 58 test ΠΑΠ, 74 μαστογραφίες, 52 Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας,  ενώ πραγματοποιήθηκαν και 3 μικροεπεμβάσεις.

Παράλληλα με τη λειτουργία των ιατρείων, όπως και σε κάθε αποστολή διεξήχθησαν οι εξής ενημερωτικές ομιλίες & δράσεις: Ομιλίες «Μαθησιακές δυσκολίες», «Γονείς και Παιδί» από την ψυχολόγο, «Διατροφικές Συστάσεις» από τη διατροφολόγο, «Αποφασίζω να μην καπνίζω» από την επισκέπτρια υγείας. Εκπαίδευση Α ’Βοηθειών από τον Γεν Χειρουργό και Οφθαλμολογικός έλεγχος σε όλους τους μαθητές του νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Επόμενος προορισμός των ΚΙΜ ο Άγιος Νικόλαος Μεσσηνίας και η Αρεόπολη Λακωνίας 03.02.19 – 07.02.19

 Το πρόγραμμα ΚΙΜ της «Αναγέννηση & Πρόοδος» υλοποιείται σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές, με τη χρήση των 2 υπερσύγχρονων ΚΙΜ και όλου του εξειδικευμένου εξοπλισμού, υπό την επιστημονική επίβλεψη της: Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / 1st Department of Orthopaedic Surgery, Athens University Medical School  σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Stavros Niarchos Foundation