Αποστολή Δονούσα, Απρίλιος 2016

Η Δονούσα, ο προορισμός της 19ης αποστολής των Κινητών Ιατρικών Μονάδων της Αναγέννηση & Πρόοδος, μας υποδέχτηκε με ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα! Μετά την προσφατή αποστολή μας  το Μάρτιο στην Σχοινούσα και στην Ηρακλειά, σαλπάραμε και πάλι για  τις Μικρές Κυκλάδες και το βορειότερο νησί τους, την Δονούσα, μια μικρή κουκίδα γης καταμεσής του Αιγαίου με 120 περίπου μόνιμους κατοίκους.
Η Δονούσα με τις πολλαπλές σπηλιές, που κατά την μυθολογία ο θεός Διόνυσος έκρυψε την Αριάδνη απο τον Θησέα, έχει ένα κεντρικό οικισμό, τον Σταυρό. Το χωριό παίρνει το όνομα του από την ομώνυμη εκκλησία και είναι χτισμένο δίπλα στον μώλο, το μοναδικό καραβοστάσι του νησιού. Τα σπίτια σε νησιώτικη αρχιτεκτονική, με τις πράσινες και μπλε πινελιές τους να χρωματίζουν το κλασσικό Αιγαιοπελαγίτικο λευκό, είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω απο την παραλία.
Με μοναδική εξαίρεση το χωριό Μερσήνι, στα ΝΑ της Δονούσας, το νησί είναι ξερό και ανεμοδαρμένο. Οι κάτοικοιασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία, καθώς και τον τουρισμό.2016_MMU_Donousa-123 2016_MMU_Donousa-203 - Αντιγραφή

 

 

 

 

 

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες, ο εξοπλισμός και η ιατρική μας ομάδα φιλοξενήθηκαν στους χώρους του ιατρείου και του σχολείου στις 24 Απριλίου, όπου και υποδεχτήκαν τους κατοίκους του νησιού για να τους παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης από το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και άλλων συνεργατών. Πιο συγκεκριμένα, την ομάδα της Αναγέννηση & Πρόοδος που επισκέφτηκε την Δονούσα απάρτιζαν οι: Κυριακόπουλος Νικόλαος (Ακτινολόγος), Σολδάτος Παναγιώτης (Παθολόγος), Κωνσταντουδάκης Γεώργιος (Γενικός Χειρουργός), Θωμόπουλος Παναγιώτης (Γυναικολόγος), Αναστασιάδης Γεώργιος (Καρδιολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Βάσιλας Πέτρος (Οδοντίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός), Χατζηαγγελίδης Ιορδάνης (Οφθαλμίατρος), Δημάκου Κωνσταντίνα (Παιδίατρος), Τσάπας Χαρίλαος (Πνευμονολόγος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα, Λαζαράτου Ελένη (Παιδοψυχίατρος ), Αναστασίου Κωνσταντίνος (Διαιτολόγος), Κυρίτση Ελισάβετ, Μπέλτσιου Νικολέττα, Τσοπανάκης Χρήστος, Χριστοπούλου Φωτεινή (Νοσηλευτές/-τριες), Γρίβας Αθανάσιος, Τσάλτας Θεοδόσιος (Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας), Κατσαδιώτης Γεώργιος, Γκουγκούτση Βασιλική (Αιμοδοσία), Ρεπούση Νικολένα, Μανωλάκου Δανάη (Φοιτήτριες Ιατρικής), Κλείτσα Βασιλική (Γραμματεία), Ηλιόπουλος Ιωάννης (Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία), Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος), Μπόγλου Σταύρος (Αναγέννηση και Πρόοδος), Νικολάου Ιωάννης (οδηγός φορτηγού).
Συνολικά, εξετάστηκαν 92 άτομα στο σύνολο των 120 κατοίκων της Δονούσας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 76,6% του πληθυσμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν 285 ραντεβού και υλοποιήθηκαν 177 παρακλινικές εξετάσεις, τόσο  εργαστηριακές όσο και απεικονιστικές. Όπως σε κάθε αποστολή μας, καταγράψαμε το ιστορικό του κάθε ασθενούς και τα ευρήματα των εξετάσεων τους σε Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο ανά ασθενή.
Πέραν των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, η αποστολή μας στη Δονούσα εμπλουτίστηκε με ομιλίες σε θέματα διαιτολογίας και ψυχολογίας, μαθήματα Α’ βοηθειών και εξετάσεις διερεύνησης ύπαρξης πολύποδα εντέρου, σε άτομα άνω των 50 ετών. Παράλληλα, συνεχίστηκε με επιτυχία και η εξόρμηση της ομάδας αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν για την δημιουργία τράπεζας αίματος της Δονούσας, με 10 άτομα να γίνονται αιμοδότες. υπό την αιγίδα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Παράλληλα, έγινε πλήρης αξιολόγηση του νησιού ώστε να μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά της Δονούσας στο πρόγραμμα της Αναγέννηση & Πρόοδος Αθλητικά Μονοπάτια 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος ικανοποίησης στο 36,9% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει ότι η ικανοποίηση των χρηστών κυμάνθηκε σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα όσον αφόρα τις υπηρεσίες μας και, εξίσου σημαντικό, και δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης.2016_MMU_Donousa-259 2016_MMU_Donousa-211

Ευρήματα κλινικών εξετάσεων

 • Μετά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, ανιχνεύθηκε 1 άτομο με αρτηριοπάθεια κάτω άκρων σοβαρού βαθμού.
 • Ανιχνεύθηκε ένα άτομο με πιθανό μελάνωμα αριστερού αυτιού και παραπέμφθηκε για χειρουργική αντιμετώπιση.
 • Προσήλθε νέα γυναίκα με πονοκεφάλους και οφθαλμολογικά προβλήματα, ενδεχομένως να πάσχει από ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση. Έγινε παραπομπή για οπτικά πεδία και ενδεχομένως οσφυονωτιαία παρακέντηση και εισαγωγή στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
 • Ανιχνεύθηκε 1 άτομο με ωτοσκλήρυνση και 1 άτομο με αιφνίδιο νευροαισθητήριο βαρηκοΐα με συνοδό ίλιγγο.
 • Ανιχνεύθηκε 1 άτομο με ήπια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, 1 άτομο με χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, 1 άτομο με πιθανή ενδοκράνια πίεση (ICP), ο ποίος παραπέμφθηκε για νευρολογική εκτίμηση και 3 άτομα με καταρράκτη, στα οποία δόθηκαν οδηγίες για χειρουργική αντιμετώπιση.
 • Μετά από κλινικό, ηλεκτροκαρδιογραφικό και αδρό υπερηχογραφικό έλεγχο, εντοπίσθηκε 1 άτομο με βραδυκαρδία (νόσο φλεβόκομβου και 1ου βαθμού κολποκοιλιακό αποκλεισμό), ο οποίος διεκομίσθη με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο για τοποθέτηση βηματοδότη. Μια ασθενής διαγνώσθηκε με κολπική μαρμαρυγή στην οποία δόθηκαν οδηγίες και έγινε σύσταση για έναρξη κατάλληλης αγωγής. Επίσης, εξετάσθηκαν 17 παιδιά.
 • Πραγματοποιήθηκε παραπομπή 4 ατόμων για χειρουργική αντιμετώπιση της αιτίας για την οποία προσήλθαν (αφαίρεση δερματικού πολύποδα, αφαίρεση σμηγματογόνου κύστεως, σαφηνεκτομή, πλαστική αποκατάσταση βουβωνοκήλης).
 • Προσήλθε μεγάλος αριθμός καπνιστών, 3 ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι οποίοι χρειάστηκαν ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής τους, 2 ανήλικοι με αλλεργικό βρογχικό άσθμα, χωρίς συμπτώματα στην παρούσα φάση και προσήλθαν 2 ενήλικες με βρογχικό άσθμα που χρειάστηκαν ρύθμιση στην αγωγή τους. Σε όλους δόθηκαν οδηγίες.
 • Κατά τον ορθοπαιδικό έλεγχο, 5 ασθενείς παραπέμφθηκαν για μαγνητική τομογραφία στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού λόγω σπονδυλικής στένωσης και 6 ασθενείς παραπέμφθηκαν για χειρουργική αντιμετώπιση λόγω βαριάς οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Επίσης, προσήλθαν 2 παιδιά για επανέλεγχο για σκολίωση σε 6 μήνες, καθώς και για φυσικοθεραπεία.
 • Ανιχνεύθηκαν 3 άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, εκ των οποίων σε 1 έγινε έναρξη ινσουλινοθεραπείας. 1 άτομο προσήλθε με κυτταρίτιδα κάτω άκρων, στο οποίο έγινε παραπομπή για ενδοφλέβια αγωγή. Πραγματοποιήθηκε σε 5 άτομα τροποποίηση αντιυπερτασικής αγωγής και δόθηκαν οδηγίες για λυσιτελή διερεύνηση σε 2 άτομα με αναιμία. προσήλθαν 2 άτομα με πρωτοδιάγνωστη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, 1 κοπέλα με μονοαρθρίτιδα και δικτυωτή μελαχρωσία, η οποία παραπέμφθηκε για ανοσολογικό έλεγχο και 2 άτομα με περιφερική αρτηριοπάθεια.
 • Πραγματοποιήθηκε διατροφική αξιολόγηση των ατόμων που προσήλθαν για αντιμετώπιση παχυσαρκίας και δόθηκαν οδηγίες για μείωση διατροφικής πρόσληψης και εφαρμογή σωματικής δραστηριότητας. Προσήλθε 1 περιστατικό για ρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη και δόθηκαν οδηγία, και προσήλθαν 10 παιδιά σε γενικές γραμμές με φυσιολογικό βάρος.
 • Στα πλαίσια διατροφικής φροντίδας για γυναίκες, πραγματοποιήθηκαν 16 μετρήσεις σύστασης σώματος σε γυναίκες περι- και μετα-εμμηνοπαυσιακές. Εντοπίσθηκαν 5 γυναίκες με οστεοπενία. Στις περισσότερες από αυτές έγινε, επίσης, δυναμομέτρηση και αδρή διατροφική αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε γενικές γραμμές, η οστική πυκνότητα των γυναικών είναι σε πολύ καλά επίπεδα (πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο του πληθυσμού αναφοράς). Δόθηκαν, κατά περίπτωση, στις γυναίκες που προσήλθαν γραπτές και προφορικές οδηγίες για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών ή/και για τη μείωση και διατήρηση του σωματικού βάρους και λίπους.
 • Πραγματοποιήθηκαν 14 αποτρυγώσεις, 4 εξαγωγές (δόντια και ρίζες), 4 εμφράξεις αμαλγάματος, 2 προληπτικές εμφράξεις (sealand), 1 ενδοδοντική θεραπεία, 2 συγκολήσης γέφυρας και 1 απευαισθητοποίηση. Τέλος, σε όλους δόθηκαν οδηγίες για την στοματική τους υγιεινή.

Ακολουθεί η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της Αποστολής:

 Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Καρδιολόγος

31

Παιδίατρος

22

Γυναικολόγος

16

Γενικός Χειρουργός

29

ΩΡΛ

21

Πνευμονολόγος

15

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

29

Ακτινολόγος

19

Νευρολόγος

9

Οδοντίατρος

28

Παθολόγος

17

Ψυχολόγος

5

Οφθαλμίατρος

28

Διαιτολόγος

16

   
Σύνολο 285 ραντεβού


Παρακλινικές εξετάσεις: εργαστηριακές και απεικονιστικές

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Ακτινογραφίες

60

Σπιρομετρήσεις

16

Triplex καρδιάς

40

Τεστ Παπ

13

Ηλεκτροκαρδιογραφήματα

40

Μαστογραφίες

10

Υπερηχογραφήματα

19

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη

6

Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας

16

Τεστ Αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα

1

Μετρήσεις Σύστασης σώματος

16

   
Σύνολο 177 εξετάσεις

Άλλες παρεμβάσεις

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας ακτινογραφίες

μαστογραφίες

60

       10

Νοσηλεύτρια ηλεκτροκαρδιογραφήματα

40

Διαιτολόγος μετρήσεις σύστασης σώματος

16

Γενικός Χειρουργός Τεστ Αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα

1

 

Ομιλίες και περαιτέρω δράσεις

 • Ομιλία με θέμα: «Διατροφή και καρδιά /διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης: Μύθοι και Πραγματικότητα» και «Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής» σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
 • Μαθήματα Α’ Βοηθειών με πρακτική άσκηση σε πολίτες, στρατιώτες, λιμενικούς, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου. Συμμετείχαν 25 άτομα και υπήρξε ενθουσιώδης συμμετοχή.
 • Πρόγραμμα αξιολόγησης και διατροφικής παρέμβασης με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας και σύστασης σώματος με υπερσύγχρονο μηχάνημα απορροφησιομετρίας ακτίνων X διπλής ενέργειας, σε περι- και μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
 • Oμιλία με θέμα «Η τέχνη του να είσαι γονιός»
 • Σχολή γονέων: Ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, με στόχο τη συζήτηση γύρω από θέματα που προκύπτουν από τις ανάγκες των συμμετεχόντων (δυσκολίες επικοινωνίας γονέων και παιδιών, ανάπτυξη των παιδιών, διαχείριση καθημερινών θεμάτων, διαχείριση δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών), ενδυνάμωση σε συναισθηματικό επίπεδο, ώστε να ανταπεξέρχονται καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο.

Χορηγοί

Η 19η αυτή αποστολή της “Αναγέννηση & Πρόοδος” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πενταετούς Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΙδιαιτέρως για τον προορισμό στη Δονούσα ευχαριστούμε τη Blue Star Ferries για τη μετακίνηση των 2 Κινητών Ιατρικών Μονάδων και της Ομάδας Υγείας.

bluestarferries-logo1

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *