Σχοινούσα & Ηρακλειά, Μάρτιος 2016

Η 18η κατά σειρά αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων μας ταξίδεψε στις Μικρές Κυκλάδες, που βρίσκονται καταμεσής στα γάλανα νερά του Αιγαίου, στο τρίγωνο που σχηματίζει η Νάξος, η Ίος και η Αμοργός. Η ιατρική μας ομάδα επισκέφτηκε την Σχοινούσα στις 19 και 20 Μαρτίου και προσέφερε δωρέαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης τόσο στους κατοίκους της Σχοινούσας, όσο και της Ηρακλειάς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ειδικά διαμορφωμένο δρομολόγιο για το σκοπό αυτό.
Η μικροσκοπική Σχοινούσα έχει περίπου 150 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι στη διάρκεια του χειμώνα διαμένουν στην αθέατη από το λιμάνι Χώρα, ή Παναγιά, όπως την αναφέρουν πιο συχνά οι ντόπιοι, ονομασία που προέρχεται από την εκκλησία της Παναγίας της Ακάθης με το σπάνιο αγιογραφικό μοτίβο της. Χτισμένη να προστατέψει τους Σχοινιώτες από τις επιδρομές των πειρατών, η Παναγιά έχει στένα, αδιέξοδα σοκάκια και τα σπίτια είναι κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σε χαραστηριστική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Το λιμάνι του νησιού, η Μερσίνι, εξυπηρετούμενο το χειμώνα μόνο 2 φορές την εβδομάδα από τον Πειραιά, θεωρείται το πιο ασφάλες και υπάνεμο αγκυροβόλι μικρών σκαφών στο Αιγαίο.
Οι κάτοικοι της Σχοινούσας ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία και την αλιεία, και τους καλοκαιρινούς μήνες, και με τον τουρισμό.
Η γειτονική Ηρακλειά, έχει 140 περιπού μόνιμους κατοίκους, που εδρεύουν είτε στη Χώρα του νησιού, που επίσης ονομάζεται Παναγιά είτε στον Άγιο Γεώργιο, το λιμάνι του νησιού. Η Ηρακλειά είναι μικρό και λοφώδες νησί, το οποίο όμως φημίζεται για το πλούσιο βιολογικό του περιβάλλον. Η Ηρακλειά εξυπηρετείται 3 φορές την εβδομάδα με πλοίο από τον Πειραιά, δεν έχει λεοφωρεία ή ταξί, δεν έχει βενζινάδικο, ούτε τράπεζα.
2016_MMU_Shoinousa-7 2016_MMU_Shoinousa-44
Κατά τη διάρκεια της αποστολής μας εξετάστηκαν συνολικά 125 κάτοικοι της Σχοινούσας και 31 ατόμα που προσήλθαν από την Ηρακλειά (69% του πληθυσμού), πραγματοποιήθηκαν 642 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 404 παρακλινικές εξετάσεις, εργαστηριακές και απεικονιστικές. Παράλληλα με τις υπηρεσίες περίθαλψης, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα πρώτων βοηθειών και ομιλίες σε θέματα ψυχολογίας, υγεινής και διαιτολογίας. Ταυτοχρόνως, συνεχίστηκε η πρωτοβουλία δημιουργίας Τράπεζας Αίματος των νησιών, σε συνεργασία με την Μονάδα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου “Αττικόν”. Όπως και σε κάθε αποστολή μας, καταγράψαμε το ιστορικό και τα ευρήματα των εξετάσεων σε Ηλεκτρονικούς Ιατρικούς Φακέλους ανά ασθενή.

Η 18η αυτή αποστολή της Αναγέννηση & Πρόοδος υλοποιήθηκε  στο πλαίσιο πενταετούς Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά απο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

2016_MMU_Shoinousa-80

Συγκεκριμένα η ομάδα υγείας που επισκεφτήκε τη Σχοινούσα και Ηρακλειά αποτελείται από τους:

Κυριακόπουλος Νικόλαος (Ακτινολόγος), Σταθάτος Μάριος (Γενικός Ιατρός), Θεάκου Ρεγγίνα (Γενικός Χειρουργός), Μπομπότης Μιχαήλ (Γυναικολόγος), Αναστασιάδης Γεώργιος (Καρδιολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Λομβαρδάς Πελοπίδας (Οδοντίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός), Μπαξεβανάκης Αναστάσιος (Οφθαλμίατρος), Χαιρέτης Μανούσος (Παιδίατρος), Τσούτσος Βασίλειος (Πνευμονολόγος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος), Κολομβότσου Αναστασία, Αναστασίου Κωνσταντίνος (Διαιτολόγος), Βλάσση Αγγελική (Επισκέπτρια Υγείας), Τσαγρή Νάντια (Μαία), Κυρίτση Ελισάβετ, Μπέλτσιου Νικολέττα, Τσοπανάκης Χρήστος (Νοσηλευτές/-τριες), Γρίβας Αθανάσιος, Συγλέτου Άννα (Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας), Κυπραίου Αθηνά, Γκουγκούτση Βασιλική, Τσενέ Πασχαλιά (Αιμοδοσία), Ρεκούνα Κωνσταντίνα, Μαυροειδή Αντωνία-Ηλέκτρα (Φοιτητές Ιατρικής), Κλείτσα Βασιλική, Μπαμπανιώτη Κυριακή, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα, (Γραμματεία), Ηλιόπουλος Ιωάννης (Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία), Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος), Μπόγλου Σταύρος (Αναγέννηση και Πρόοδος).
2016_MMU_Shoinousa-93

Ευρήματα κλινικών εξετάσεων

 • Πραγματοποιήθηκε 1 εκτομή δερματικού μορφώματος πρόσθιας επιφάνειας δεξιού μηρού, 1 εκτομή σπίλου τριχωτού κεφαλής και 1 εκτομή λιπώματος έσω επιφάνειας δεξιού αγκώνα.
 • Ανιχνεύθηκαν 2 γυναίκες με ενδομητρικό πολύποδα και 1 γυναίκα με καρκίνο τραχήλου, οι οποίες παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο για χειρουργική αντιμετώπιση.
 • Μετά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, ανιχνεύθηκε 1 άτομο με χρόνια χολοκυστίτιδα και 1 άτομο με τενοντίτιδα αντιβραχίου, οι οποίοι παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο. Πραγματοποιήθηκε υπερηχογραφικός έλεγχος αγγείων σε σακχαροδιαβητικούς ασθενείς και συμβουλευτική χειρισμού των παθήσεων των μαστών σε 3 γυναίκες.
 • Ένας ασθενής 78 ετών με βαριά αγγειακή ανεπάρκεια κάτω άκρων προγραμματίζεται για διερεύνηση και χειρουργική επέμβαση στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.2016_MMU_Shoinousa-106
 • Κατά τον ορθοπαιδικό έλεγχο, 2 ασθενείς εντοπίσθηκαν με παθήσεις στη σπονδυλική στήλη χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης και 3 ασθενείς παραπέμφθηκαν για μαγνητική τομογραφία στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού. Επίσης, 23 γυναίκες παραπέμφθηκαν για έλεγχο οστεοπόρωσης και 15 άτομα παρακολούθησαν τα μαθήματα Α’ Βοηθειών.
 • Πραγματοποιήθηκε διαβητικός έλεγχος και καθαρισμός σε σακχαροδιαβητικό ασθενή, ο οποίος παραπέμφθηκε για υπερηχογραφικό έλεγχο και παραπομπή για περαιτέρω έλεγχο.
 • Ανιχνεύθηκε 1 ύποπτο μόρφωμα μαστού, το οποίο εστάλη για περαιτέρω έλεγχο, 1 περιστατικό με αποφρακτικό επεισόδιο λόγω μικρολιθίασης και δόθηκαν οδηγίες με κήλη λευκής γραμμής.
 • Εξετάσθηκαν 8 άτομα με ασύμμετρο υπερμετρωπικό αστιγματισμό.
 • Μετά από κλινικό, ηλεκτροκαρδιογραφικό και αδρό υπερηχογραφικό έλεγχο, εντοπίσθηκε 1 άτομο με κολπική μαρμαρυγή αγνώστου ενάρξεως, στον οποίο έγινε σύσταση για έναρξη αντιπηκτικής αγωγής σε συνεννόηση με τον Γενικό Ιατρό. Έγινε σύσταση σε 1 ασθενή για τροποποίηση φαρμακευτικής αγωγής και δόθηκαν οδηγίες στους ασθενείς με υπέρταση, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Μετά από ακτινολογικό έλεγχο, ανιχνεύθηκε 1 άτομο με ύποπτο εύρημα στην απλή ακτινογραφία, ο ο
  ποίος παραπέμφθηκε για αξονική τομογραφία.
 • 2016_MMU_Shoinousa-107Από τα 10 άτομα που εξετάσθηκαν κάνοντας το τεστ ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα Faecal Occult Blood Test – FOBT, δεν ανιχνεύθηκε κανένα περιστατικό με θετική αιμοσφαιρίνη.
 • Πραγματοποιήθηκαν 5 αποτρυγώσεις, 3 εξαγωγές (δόντια και ρίζες), 5 εμφράξεις αμαλγάματος, 1 έμφραξη με ρητίνη, 6 φθοριώσεις, 3 ενδοδοντικές θεραπείες (απονεύρωση). Τέλος, σε όλους δόθηκαν οδηγίες για την στοματική τους υγιεινή.
 • Στα πλαίσια διατροφικής φροντίδας για γυναίκες, πραγματοποιήθηκαν 23 μετρήσεις σύστασης σώματος σε γυναίκες περι- και μετα-εμμηνοπαυσιακές. Στις περισσότερες από αυτές έγινε, επίσης, δυναμομέτρηση και αδρή διατροφική αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε γενικές γραμμές, η οστική πυκνότητα των γυναικών που μετρήθηκαν στη Σχοινούσα είναι σε πολύ καλά επίπεδα (πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο του πληθυσμού αναφοράς). Δόθηκαν, κατά περίπτωση, στις γυναίκες που προσήλθαν γραπτές και προφορικές οδηγίες για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών ή/και για τη μείωση και διατήρηση του σωματικού βάρους και λίπους.
 • Πραγματοποιήθηκε διατροφική αξιολόγηση των ατόμων που προσήλθαν για αντιμετώπιση παχυσαρκίας, όπου διαγνώσθηκε υψηλού βαθμού παχυσαρκία και δόθηκαν οδηγίες για μείωση διατροφικής πρόσληψης και εφαρμογή σωματικής δραστηριότητας. Προσήλθε 1 γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες, 2 παιδιά παχύσαρκα και 30 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία για οδηγίες διατροφής.
 • Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εξόρμηση της ομάδας αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν υπό την αιγίδα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Συγκεκριμένα από τους 130 κατοίκους της Σχοινούσας και τους 31 που προσήλθαν από την Ηρακλειά, έγιναν αιμοδότες 36 άτομα και έτσι δημιουργήθηκε η τράπεζα αίματος της Σχοινούσας και της Ηρακλειάς. 


Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Ακτινολόγος 91 ΩΡΛ 41 Οδοντίατρος 25
Γενικός Χειρουργός 82 Πνευμονολόγος 40 Διαιτολόγος 23
Χειρουργός Ορθοπαιδικός 73 Οφθαλμίατρος 33 Νευρολόγος 20
Καρδιολόγος 73 Γενικός Ιατρός 32 Παιδίατρος 15
Διαιτολόγος 57 Γυναικολόγος 27 Ψυχολόγος 10
Σύνολο 642 ραντεβού

Πίνακας 2

 Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Υπερηχογραφήματα 91 Μαστογραφίες 20
Triplex καρδιάς 73 Τεστ Παπ 19
Ηλεκτροκαρδιογραφήματα 73 Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 12
Ακτινογραφίες 55 Τεστ Αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα 10
Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας 23 Σπιρομετρήσεις 5
Μετρήσεις Σύστασης σώματος 23    
Σύνολο 404 εξετάσεις


Ομιλίες και δράσεις

 • Ομιλία με θέμα: «Διατροφή και καρδιά /διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης: Μύθοι και Πραγματικότητα» και «Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής» σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
 • Μαθήματα Α’ Βοηθειών σε πολίτες, στρατιώτες, λιμενικούς, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου.
 • Προληπτική εξέταση πολύποδα παχέως εντέρου με τη χρήση ανιχνευτή αίματος στα κόπρανα, σε άτομα άνω των 50 ετών.
 • Πρόγραμμα αξιολόγησης και διατροφικής παρέμβασης με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας και σύστασης σώματος με υπερσύγχρονο μηχάνημα απορροφησιομετρίας ακτίνων X διπλής ενέργειας, σε περι- και μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.2016_MMU_Shoinousa-103
 • Επιπλέον, συμμετείχε η Μονάδα Αιμοδοσίας από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, με σκοπό τη δημιουργία τράπεζας αίματος για τους κατοίκους της Σχοινούσας και Ηρακλειάς. Οι αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο του νησιού, από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό.

 

Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος περίπου στο 25,5% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει ότι δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Η ικανοποίηση των χρηστών κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και παρατίθεται αναλυτικότερα στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας 98%
Επάρκεια των διαθέσιμων ιατρικών ειδικοτήτων        100%
Εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία κατά την προσέλευσή σας

100%

Χρόνος που σας διέθεσε ο ιατρός στην επίσκεψή σας

98%

Ενημέρωση που σας δόθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας

98,7%

Ταχύτητα παράδοσης των αποτελεσμάτων

98%

Συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού

100%

Συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού

100%

Συμπεριφορά του προσωπικού της γραμματείας

100%


ΧΟΡΗΓΟΙ

 

Ευχαριστούμε τους χορηγούς του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 5ετούς διάρκειας, το οποίο υλοποιείται από την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού σε νησιά άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές, με τη χρήση 2 υπερσύγχρονων Κινητών Ιατρικών Μονάδων, με δωρεά από το Ιδρύμα Σταύρος Νιάρχος. Ιδιαιτέρως για τον προορισμό στη Σχοινούσα ευχαριστούμε τη Blue Star Ferries για τη μετακίνηση των Κινητών Ιατρικών Μονάδων και της Ομάδας Υγείας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *