Αγαθονήσι 16/01/2016

Στο Αγαθονήσι, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, μας έφερε η 16η αποστολή των δύο υπερσύγχρονων Κινήτων Ιατρικών Μονάδων της Αναγέννηση & Πρόοδος, στα μέσα του Ιανουαρίου. Ένα μικρό κομμάτι γης, ανάμεσα στη Σάμο, την Πάτμο, και τα παράλια της Μικράς Ασίας, το μεθοριακό Αγαθονήσι παινεύεται δύο οικισμούς, το Μικρό και το Μεγαλό Χωριό. Οι οικισμοί, αθέατοι απο τη θάλασσα, με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους, με τα πετρόχτιστα τοιχία γύρω από κάθε σπίτι, φιλοξενούν τους 100 περιπού μόνιμους κατοίκους του νησιού. Οι περισόττεροι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και ο τουρισμός στο νησί.
2015_MMU_Agathonisi_Jan-222015_MMU_Agathonisi_Jan-58

 

 

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της αποστολής της Αναγέννηση & Πρόοδος στο Αγαθονήσι οι κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πλήρη, δωρέαν ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και άλλων συνεργατών, ενώ έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιέχουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα Ψηφιακού Μαστογράφου, ένα φορητό Μηχάνημα Ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας. Ταυτοχρόνως, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα πρώτων βοηθειών και ομιλίες/συζητήσεις σε θέματα ψυχολογίας, υγεινής και διαιτολογίας. Συνολικά, εξετάστηκαν 76 άτομα  (76% του πληθυσμού), πραγματοποιήθηκαν 342 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 467 παρακλινικές εξετάσειςεργαστηριακές και απεικονιστικές. Όπως και σε κάθε αποστολή μας, καταγράψαμε το ιστορικό και τα ευρήματα των εξετάσεων σε Ηλεκτρονικούς Ιατρικούς Φακέλους ανά ασθενή. 

 

Η αποστολή στο Αγαθονήσι υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πενταετούς Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα η ομάδα υγείας αποτελείται από τους κάτωθι:

Κυριακόπουλος Νικόλαος (Ακτινολόγος), Σταθάτος Μάριος (Γενικός Ιατρός), Θεάκου Ρεγγίνα (Γενικός Χειρουργός), Αναστασιάδης Γιώργος (Καρδιολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Βάσιλας Πέτρος (Οδοντίατρος), 2015_MMU_Agathonisi_Jan-109Κουλουβάρης Παναγιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός), Βασιλείου Παντελής (Χειρουργός- Εκπαιδευτής Α’ βοηθειών), Μπαξεβανάκης Αναστάσιος (Οφθαλμίατρος), Χαιρέτης Μανούσος (Παιδίατρος), Τσάπας Χάρης (Πνευμονολόγος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγο-λόγος), Λεγάκη Λούσυ (Ψυχολόγος), Κολομβότσου Αναστασία, Γιαννακούλια Μαρία (Διαιτολόγος), Βλάσση Αγγελική (Επισκέπτρια Υγείας), Τσαγρή Νάντια (Μαία), Κυρίτση Ελισάβετ, Μπέλτσιου Νικολέττα, (Νοσηλεύτριες), Γρίβας Αθανάσιος, Χατζηελευθερίου Βασίλης (Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας), Πατιάς Παρμενίων (Φοιτητής Ιατρικής), Ευαγγέλου Αθηνά, Μπαμπανιώτη Κυριακή, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα, (Γραμματεία), Ηλιόπουλος Ιωάννης (Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία), Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος).

 

Ευρήματα κλινικών εξετάσεων

 • Πραγματοποιήθηκε 1 εκτομή σπίλου ρινοχειλικής περιοχής, 1 εκτομή σπίλου μετωπιαίας χώρας (πιθανό αιμαγγείωμα) και 1 εκτομή δερματικού μορφώματος έξω επιφάνειας δεξιού αντιβραχίου.
 • Διαγνώσθηκε 1 κρυψορχία σε ενήλικα, ο οποίος παραπέμφθηκε σε ουρολόγο, 1 ασθενής με πιθανή οξεία θυρεοειδίτιδα με απώλεια βάρους 15 κιλών εντός 6μήνου, ο οποίος παραπέμφθηκε για περαιτέρω έλεγχο. Ανιχνεύθηκε 1 άτομο με αισθητοκινητική πολυνευροπάθεια με μυική ατροφία και δυσχέρια βάδισης. 1 άτομο με χρόνια οσφυαλγία παραπέμφθηκε για μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα και ταχύτητα αγωγιμότητας.
 • Πραγματοποιήθηκε διακοπή θεραπείας σε ασθενή με απλή οστεοαρθρίτιδα γόνατος υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία.
 • Μετά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, διαγνώσθηκε ηπατοσπληνομεγαλεία σε 1 ασθενή με χρόνιο αλκοολισμό, όπου εδόθησαν οδηγίες.
 • Μετά από κλινικό, ηλεκτροκαρδιογραφικό και αδρό υπερηχογραφικό έλεγχο, έγινε σύσταση σε 1 ασθενή για τροποποίηση φαρμακευτικής αγωγής και δόθηκαν οδηγίες στους ασθενείς με υπέρταση, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Κατά τον ορθοπαιδικό έλεγχο, 1 άτομο εντοπίσθηκε με ρήξη πρόσθιου χιαστού, στο οποίο έγινε παραπομπή για χειρουργική αντιμετώπιση και εντοπίσθηκαν 8 άτομα με προβλήματα στην οσφυική μοίρα σπονδυλικής στήλης τα οποία παραπέμφθηκαν για μαγνητική τομογραφία στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού. Μια ασθενής διεγνώσθη με σύνδρομο θωρακικής εξόδου.
 • Από τα 18 άτομα που εξετάσθηκαν κάνοντας το τεστ ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα Faecal Occult Blood Test – FOBT, δεν ανιχνεύθηκαν περιστατικά με θετική αιμοσφαιρίνη.
 • Πραγματοποιήθηκαν 18 εμφράξεις, 1 έμφραξη με αμάλγαμα, 20 αποτρυγώσεις, 2 sealants και σε όλους δόθηκαν οδηγίες για την στοματική τους υγιεινή.
 • Κατά τον Πνευμονολογικό έλεγχο ανιχνεύθηκαν 4 ασθενείς με τυπική συμπτωματολογία χρόνιας βρογχίτιδας στους οποίους έγιναν συστάσεις για διακοπή καπνίσματος, 2 από αυτούς ζήτησαν διασύνδεση με ιατρείο διακοπής καπνίσματος σε κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας, 1 ασθενής με συμπτωματολογία που παραπέμπει σε σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών ύπνου, 3 ασθενείς με αλλεργική συμπτωματολογία με εποχική κατανομή, η 1 με σπιρομέτρηση με ανταπόκριση στην βρογχοδιαστολή (συμβατό με βρογχικό άσθμα) που θα υποβληθεί σε δοκιμασία πρόκλησης σε κρατικό νοσοκομείο των Αθηνών. 1 ασθενής με σημαντική απώλεια βάρους ο οποίος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου πνεύμονα, έγινε σύσταση για απεικονιστικό έλεγχο για screening. 1 ασθενής με τυπική συμπτωματολογία βρογχικού άσθματος που είχε βελτιωθεί στον παρελθόν υπό εισπνεόμενα κορτικοειδή και στην συνέχεια τα διέκοψε μόνη της. Της δόθηκαν οδηγίες για συνέχιση της αγωγής και ενημερώθηκε για τους κινδύνους που κρύβει η διακοπή της. 2 ασθενείς με δύσπνοια προσπαθείας και ορθόπνοια, έγιναν συστάσεις για περεταίρω έλεγχο (2η γνώμη από άλλες ειδικότητες) και με όλους τους καπνιστές συζητήθηκαν οι κίνδυνοι της καπνιστικής συνήθειας και οι τρόποι διακοπής.
 • Ανιχνεύθηκαν 2 γυναίκες σε εμμηνόπαυση με παχύ ενδομήτριο, οι οποίες παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο.
 • Πραγματοποιήθηκε διατροφική αξιολόγηση των ατόμων που προσήλθαν για αντιμετώπιση παχυσαρκίας, 1 μαθητής προσήλθε για συστάσεις αντιμετώπισης γαστρίτιδας, και 1 άτομο για γενικές οδηγίες υγιεινής διατροφής. Στα πλαίσια διατροφικής φροντίδας για γυναίκες, πραγματοποιήθηκαν 21 λιπομετρήσεις και δόθηκαν οδηγίες για μείωση διατροφικής πρόσληψης και εφαρμογή σωματικής δραστηριότητας.

2015_MMU_Agathonisi_Jan-1722015_MMU_Agathonisi_Jan-167

 

Ακολουθεί η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της Αποστολής: 

Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Καρδιολόγος 57 ΩΡΛ 25 Νευρολόγος 12
Χειρουργός Ορθοπαιδικός 49 Πνευμονολόγος 22 Διαιτολόγος 12
Γενικός Χειρουργός 38 Οδοντίατρος 19 Παιδίατρος 11
Ακτινολόγος 31 Γενικός Ιατρός 14 Ψυχολόγος 10
Οφθαλμίατρος 29 Γυναικολόγος 13    
Σύνολο 342 ραντεβού

Πίνακας 2 

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Ακτινογραφίες 131 Μαστογραφίες 25
Υπερηχογραφήματα 85 Σπιρομετρήσεις 22
Ηλεκτροκαρδιογραφήματα 57 Τεστ Αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα 18
Triplex καρδιάς 57 Τεστ Παπ 11
Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας 31 Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 4
Λιπομετρήσεις 26    
Σύνολο 467 εξετάσεις


Ομιλίες στο Αγαθονήσι

 • “Στοματική Υγιεινή” σε μαθητές Δημοτικού
 • “Διατροφή και καρδιά /διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης: Μύθοι και Πραγματικότητα” και “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής”
 • “Πρώιμη Διάγνωση Ψυχικών Διαταραχών στα παιδιά” σε εκπαιδευτικούς

Δράσεις στο Αγαθονήσι

 • Μαθήματα Α’ Βοηθειών σε πολίτες, στρατιώτες, λιμενικούς, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου.
 • Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε προληπτική εξέταση που αφορά στην ανίχνευση πολύποδα εντέρου με τη χρήση ανιχνευτή αίματος στα κόπρανα, σε άτομα άνω των 50 ετών.

Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος περίπου στο 41% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Η Ικανοποίηση των χρηστών κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και παρατίθεται αναλυτικότερα στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας
      100%
Επάρκεια των διαθέσιμων ιατρικών ειδικοτήτων 100%
Εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία κατά την προσέλευσή σας 100%
Χρόνος που σας διέθεσε ο ιατρός στην επίσκεψή σας 100%
Ενημέρωση που σας δόθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας 100%
Ταχύτητα παράδοσης των αποτελεσμάτων 96.5%
Συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του προσωπικού της γραμματείας 100%

Χορηγοί

Ευχαριστούμε τους χορηγούς του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πενταετούς διάρκειας, το οποίο υλοποιείται από την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού σε νησιά άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές, με τη χρήση δύο υπερσύγχρονων Κινητών Ιατρικών Μονάδων, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ιδιαιτέρως για τον προορισμό στο Αγαθονήσι ευχαριστούμε την ΑΝΕ Καλύμνου για τη μετακίνηση των Κινητών Ιατρικών Μονάδων.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *