Άνω Κουφονήσι – Ηρακλειά – Σχοινούσα 09/2015

Οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, της ΑΜΚΕ “Αναγέννηση & Πρόοδος”, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δέκατη τρίτη κατά σειρά αποστολή τους, σε συνέχεια των επιτυχημένων αποστολών σε Καστελλόριζο, Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Ψαρά, Φούρνους- Θύμαινα, Πάτμο, Φολέγανδρο, Λειψούς, Νίσυρο, Τήλο και Σέριφο στο πλαίσιο του πενταετούς Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Άνω Κουφονήσι οι κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πλήρη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και άλλων συνεργατών, ενώ έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιέχουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα Ψηφιακού Μαστογράφου, ένα φορητό Ακτινολογικό Μηχάνημα και ένα σύστημα  Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας.

Συγκεκριμένα η ομάδα υγείας αποτελείται από τους κάτωθι:

Κυριακόπουλος Νικόλαος (Ακτινολόγος), Βασιλείου Παντελής (Γενικός Χειρουργός), Μπομπότης Μιχαήλ (Γυναικολόγος), Μαρούσης Παναγιώτης (Καρδιολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Λομβαρδάς Πελοπίδας, Σιμονέτος Ανδρέας (Οδοντίατροι), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός), Κουκούτση Αλεξάνδρα (Ορθοπαιδικός-Εκπαιδεύτρια Α’ Βοηθειών), Κούλας Χαράλαμπος (Οφθαλμίατρος), Σταθάτος Μάριος (Παθολόγος), Δημάκου Κωνσταντίνα (Παιδίατρος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος), Κούργια Βασιλική (Διαιτολόγος), Βλάσση Αγγελική, Παπαγιάννη Ευαγγελία (Επισκέπτριες Υγείας), Κυρίτση Ελισάβετ, Μπέλτσιου Νικολέττα, Χαραλαμποπούλου Στέλλα (Νοσηλεύτριες), Γρίβας Αθανάσιος, Σιώρας Νικόλαος (Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας), Μπαμπανιώτη Κυριακή, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα (Γραμματεία), Ηλιόπουλος Ιωάννης (Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία), Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος).

Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.)

Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.) ανά ασθενή χρησιμοποιείται για την καταγραφή του ιστορικού και των ευρημάτων των εξετάσεων, με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς και για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων αξιολόγησης της παρέμβασης. Τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα στους συμμετέχοντες ιατρούς του Προγράμματος. Η διαχείριση των δεδομένων που αφορούν στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο ISO 27001:2007- Ασφάλεια Διακινούμενης Πληροφορίας, που εφαρμόζει η Πολυκλινική.

 

Κλινικές εξετάσεις

Εξετάστηκαν 207 άτομα στο σύνολο των 330 περίπου μόνιμων κατοίκων (62,7% του πληθυσμού) και πραγματοποιήθηκαν 493 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 340 παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές).

 

Ευρήματα κλινικών εξετάσεων:

 • Κατά τον ορθοπαιδικό έλεγχο, 4 άτομα παρουσίαζαν βαριά οστεοαρθίτιδα γόνατος όπου έγινε παραπομπή για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση και 8 άτομα στα οποία έγινε σύσταση για περαιτέρω έλεγχο με μαγνητική στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού.
 • 1 άτομο παρουσίαζε σύνδρομο Mody, ένα είδος Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ενηλίκων που ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Έγινε ευαισθητοποίηση της οικογένειας και σύσταση για έλεγχο. Tο 60% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ήταν αρρύθμιστοι όσον αφορά στο γλυκαιμικό έλεγχο. Ανιχνεύθηκε 1 περιστατικό με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο παραπέμφθηκε στο Γενικό Χειρουργό της ομάδας προκειμένου να εξαιρεθεί.
 • Πραγματοποιήθηκε 1 εκτομή μορφώματος από άκρη ρινός και 1 εκτομή μορφώματος ραχιαίας επιφάνειας ρινός στα οποία έγινε παραπομπή για περαιτέρω διερεύνηση και βιοψία. Επίσης, αφαιρέθηκε σμηγματογόνος κύστη ράχης και ανιχνεύθηκε 1 περιστατικό 86 ετών με νοσηρή παχυσαρκία που εμφάνισε υποτροπή κοιλιοκήλης, στο οποίο έγινε παραπομπή για χειρουργική αντιμετώπιση. Το 20% των ατόμων που προσήλθαν εμφάνιζαν νοσηρή παχυσαρκία. Δόθηκαν οδηγίες και σύσταση για περαιτέρω διερεύνηση.
 • Ανιχνεύθηκε 1 περιστατικό με ανεύρυσμα ανιούσας αορτής, στο οποίο έγινε παραπομπή για περαιτέρω έλεγχο.
 • Πραγματοποιήθηκε 1 αφαίρεση ογκιδίου βλεφάρου (Cornu Cutaneum)
 • Μετά τον οφθαλμολογικό έλεγχο στα σχολεία έγιναν 10 παραπομπές για περαιτέρω έλεγχο στον Οφθαλμίατρο λόγω μειωμένης οπτικής οξύτητας.
 • Μετά τη διατροφική αξιολόγηση των παιδιών, 10 ήταν λιποβαρή και 1 υπέρβαρο. Οι διατροφικές τους συνήθειες θύμιζαν αρκετά τη Μεσογειακή διατροφή . Παρόλα αυτά η έντονη φυσική δραστηριότητα, περπάτημα , παιχνίδι , ποδήλατο και κολύμπι δικαιολογούν το χαμηλά κιλά.
 • Αξιολογήθηκε ως μέτρια η στοματική υγιεινή των ατόμων που προσήλθαν στο Οδοντιατρείο, καθώς η πλειοψηφία των ατόμων εμφάνιζαν πολυτερηδονισμό. Πραγματοποιήθηκαν 4 φθοριώσεις, 8 θεραπείες ουλίτιδας, 3 θεραπείες περιοδοντίτιδας, 9 εξαγωγές, 1 εκλεκτικός τροχισμός, 2 εμφράξεις με ρητίνη, 3 εμφράξεις με αμάλγμα, 2 ενδοδοντικές θεραπείες, 1 επιδιόρθωση άνω τεχνητής οδοντοστοιχίας. Σε όλους δόθηκαν οδηγίες για την στοματική τους υγιεινή, καθώς και για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στην στοματική τους κοιλότητα.

Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Οφθαλμίατρος 82 Οδοντίατρος 35
Χειρουργός Ορθοπαιδικός 64 Παιδίατρος 33
Καρδιολόγος 63 Διαιτολόγος 14
Γενικός Χειρουργός 45 Γυναικολόγος 13
Ακτινολόγος 45 Νευρολόγος 13
Γενικός Ιατρός 41 Ψυχολόγος 5
ΩΡΛ 40    
Σύνολο 493 ραντεβού

 

Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος περίπου στο 23% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Η Ικανοποίηση των χρηστών κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και παρατίθεται αναλυτικότερα στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας 100%
Επάρκεια των διαθέσιμων ιατρικών ειδικοτήτων 100%
Εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία κατά την προσέλευσή σας 100%
Χρόνος που σας διέθεσε ο ιατρός στην επίσκεψή σας 97.9%
Ενημέρωση που σας δόθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας 97.9%
Ταχύτητα παράδοσης των αποτελεσμάτων 100%
Συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του προσωπικού της γραμματείας 100%

 

 

 

Ομιλίες στo Άνω Κουφονήσι

 • Αποφασίζω να μην καπνίζω” στους μαθητές της Ε’ + Στ΄
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα Νοσήματα” σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 • Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής” στο Δημοτικό. Στο τέλος, διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό “Παίζω & Μαθαίνω να τρώω σωστά με τον Κάπτεν Υγεία & τη Νόστιμη Συμμαχία” καθώς και κάρτες “Μασαθώνιος Γνώσης” σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.
 • Διατροφή και καρδιά /διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης: Μύθοι και Πραγματικότητα” και “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής
 • Πρώιμη Διάγνωση Ψυχικών Διαταραχών στα παιδιά” σε εκπαιδευτικούς

 

Δράσεις στo Άνω Κουφονήσι

 • Οφθαλμολογικός έλεγχος στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό.
 • Σωματομετρήσεις και διατροφική αξιολόγηση: στο Δημοτικό και Γυμνάσιο
 • Σχολή Γονέων: Πρόκειται για ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, οι οποίες έχουν ως στόχο τη συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν από τις ανάγκες των ίδιων των συμμετεχόντων και αφορούν στην ανάπτυξη των παιδιών, στις δυσκολίες επικοινωνίας γονέων και παιδιών, στη διαχείριση καθημερινών θεμάτων, στη διαχείριση δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών, στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων σε συναισθηματικό επίπεδο, ώστε να ανταπεξέρχονται καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο. Οι ομάδες απαρτίζονται από 5 ως 10 άτομα, η παρέμβαση έχει διάρκεια μιάμισης ώρας.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Επόμενος προορισμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων είναι ο Άγιος Ευστράτιος μετά τις 20 Οκτωβρίου. Η έναρξη της Γραμματείας θα γίνει 07 Οκτωβρίου προκειμένου να τηλεφωνούν οι κάτοικοι από τον Άγιο Ευστράτιο για να δηλώσουν τα ραντεβού που επιθυμούν με σκοπό την εκ των προτέρων καταχώρησή τους.

Μέχρι το επόμενο ταξίδι, οι Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού ή/και στο Κέντρο Υγείας Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Κερατέας «Κ. Πρίφτης», για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής ευθύνης της κάθε δομής ή όπου αλλού κριθεί αναγκαία η παρουσία τους.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

Ευχαριστούμε τους χορηγούς του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 5ετούς διάρκειας, το οποίο υλοποιείται από την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού σε νησιά άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές, με τη χρήση 2 υπερσύγχρονων Κινητών Ιατρικών Μονάδων, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *