Άγιος Ευστράτιος 11/2015

Οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, της ΑΜΚΕ “Αναγέννηση & Πρόοδος”, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δέκατη-τέταρτη κατά σειρά αποστολή τους, σε συνέχεια των επιτυχημένων αποστολών σε Καστελλόριζο, Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Ψαρά, Φούρνους, Πάτμο, Φολέγανδρο, Λειψούς, Νίσυρο, Τήλο, Σέριφο και Άνω Κουφονήσι, στο πλαίσιο του πενταετούς Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Κατά τη διάρκεια της αποστολής στον Άγιο Ευστράτιο οι κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πλήρη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και άλλων συνεργατών, ενώ έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιέχουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα Ψηφιακού Μαστογράφου, ένα φορητό Μηχάνημα Ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας.

Συγκεκριμένα η ομάδα υγείας αποτελείται από τους κάτωθι:

Κυριακόπουλος Νικόλαος (Ακτινολόγος), Βασιλείου Παντελής (Γενικός Χειρουργός-Διοικητικός Δ/ντής ΚΙΜ), Θεάκου Ρεγγίνα (Γενικός Χειρουργός), Μπομπότης Μιχαήλ (Γυναικολόγος), Μαρούσης Παναγιώτης (Καρδιολόγος), Λομβαρδάς Πελοπίδας (Οδοντίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός), Μπαξεβανάκης Αναστάσιος (Οφθαλμίατρος), Σολδάτος Παναγιώτης (Παθολόγος), Χαιρέτης Μανούσος (Παιδίατρος), Τσάπας Χάρης (Πνευμονολόγος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος), Τσεκούρας Ιωάννης (Διαιτολόγος), Παπαγιάννη Ευαγγελία (Επισκέπτρια Υγείας), Τσαγρή Νάντια (Μαία), Κυρίτση Ελισάβετ, Μπέλτσιου Νικολέττα, Τσομπανάκης Χρήστος, Τσαλουκίδης Νικόλαος (Νοσηλευτές), Γρίβας Αθανάσιος, Συγλέτου Άννα (Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας), Κουκάκη Ευαγγελία, Πετρο-λέκας Αλέξανδρος, Χαγίγια Μούσα (Φοιτητές Ιατρικής), Μπόγλου Σταύρος (CEO Αναγέννηση & Πρόοδος), Κλείτσα Βασιλική, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα, Σταύρου Εύη (Γραμματεία), Ηλιόπουλος Ιωάννης (Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία), Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος).

Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.)

Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.) ανά ασθενή χρησιμοποιείται για την καταγραφή του ιστορικού και των ευρημάτων των εξετάσεων, με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς και για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων αξιολόγησης της παρέμβασης. Τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα στους συμμετέχοντες ιατρούς του Προγράμματος. Η διαχείριση των δεδομένων που αφορούν στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο ISO 27001:2007- Ασφάλεια Διακινούμενης Πληροφορίας, που εφαρμόζει η Πολυκλινική.

Κλινικές εξετάσεις

Εξετάστηκαν 147 άτομα στο σύνολο των 170 περίπου μόνιμων κατοίκων (86,4% του πληθυσμού) και πραγματοποιήθηκαν 572 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 414 παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές).

Ευρήματα κλινικών εξετάσεων:

 • Κατά τον Πνευμονολογικό έλεγχο ανιχνεύθηκε 1 άτομο 75 ετών με ΧΑΠ και εδόθη αγωγή καθώς και 2 άτομα με αλλεργικό άσθμα, των οποίων τροποποιήθηκε η αγωγή.
 • Όσον αφορά το γλυκαιμικό έλεγχο όλα τα άτομα που προσήλθαν είχαν καλή ρύθμιση με κακό όμως λιπιδαιμικό προφίλ και εκτός στόχου. Τροποποιήθηκε η αγωγή και εδόθησαν νέες οδηγίες. Διαπιστώθηκαν ασθενείς με συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, αρκετού ασθενείς με στίγμα και αρκετοί με παχυσαρκία (BMI >52 kg/m2)
 • Κατά τον ορθοπαιδικό έλεγχο, έγινε παραπομπή για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση σε 3 άτομα και σε 4 άτομα έγινε σύσταση για περαιτέρω έλεγχο με μαγνητική στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού.
 • Διαγνώσθηκε παιδί με διόγκωση λεμφαδένα της περιοχής της έσω σφαγίτιδας αριστερά, το οποίο παραπέμφθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων για περαιτέρω έλεγχο.
 • Μετά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, εδόθησαν σημαντικές οδηγίες εφησυχασμού για αναφερόμενα από το ιστορικό τους προβλήματα.
 • Πραγματοποιήθηκε 1 αφαίρεση μορφώματος δέρματος.
 • Ανιχνεύθηκε 1 περιστατικό με ανεύρυσμα ανιούσας αορτής, στο οποίο έγινε παραπομπή για περαιτέρω έλεγχο, 2 περιστατικά με πρόπτωση μιτροειδούς, 1 περιστατικό πιθανής στεφανιαίας νόσου και 1 περιστατικό με πιθανή νόσο φλεβόκομβου.
 • Παραπέμφθηκε 1 περιστατικό με ενδείξεις νοητικής καθυστέρησης και συναισθηματικής διαταραχής σε παιδοψυχολόγο.
 • Μετά τη διατροφική αξιολόγηση παιδιών και ενηλίκων βρέθηκε ότι το ποσοστό υπέρβαρων αποκλίνει από τα άλλα Δωδεκάνησα προς το καλύτερο. Επίσης, 5 περιστατικά αφορούσαν κλινικές περιπτώσεις, στα οποία εδόθησαν οι ανάλογες οδηγίες.
 • Ανιχνεύθηκε 1 περιστατικό με θετική αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα, το οποίο παραπέμφθηκε για κολονοσκόπηση.
 • Ανιχνεύθηκε 1 γυναίκα με υγρό στο ενδομήτριο και πιθανώς ενδομητρικό πολύποδα και 1 γυναίκα με παχύ ενδομήτριο 16χιλιοστά, οι οποίες παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο.
 • Σε όλους δόθηκαν οδηγίες για τη στοματική τους υγιεινή και για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στην στοματική τους κοιλότητα. Η πλειοψηφία των εξεταζομένων είχε μέτρια στοματική υγιεινή. Πραγματοποιήθηκαν 7 φθοριώσεις, 6 θεραπείες ουλίτιδας και 3 περιοδοντίτιδας, 3 αποτρυγώσεις, 8 εξαγωγές, 7 εμφράξεις με αμάγαλμα, 2 ενδοδοντικές θεραπείες, 1 ανασύσταση δοντιού.
 • Μετά τον οφθαλμολογικό έλεγχο στα σχολεία έγιναν 6 παραπομπές για περαιτέρω έλεγχο στον Οφθαλμίατρο λόγω μειωμένης οπτικής οξύτητας και 1 παραπομπή στην Ψυχολόγο λόγω πιθανής νοητικής υστέρησης και συνεπακόλουθων μαθησιακών δυσκολιών.

Ακολουθεί η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της Αποστολής:

 

Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Ακτινολόγος 93 Γυναικολόγος 44 Παθολόγος 18
Χειρουργός Ορθοπαιδικός 78 Οδοντίατρος 41 Διαιτολόγος 13
Γενικός Χειρουργός 76 ΩΡΛ 39 Ψυχολόγος 8
Οφθαλμίατρος 60 Πνευμονολόγος 25    
Καρδιολόγος 54 Παιδίατρος 23    

Σύνολο  572 ραντεβού

Ομιλίες στον Άγιο Ευστράτιο

 • “Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα Νοσήματα” και “Εθισμοί” σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 • “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής” στο Δημοτικό. Στο τέλος, διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό “Παίζω & Μαθαίνω να τρώω σωστά με τον Κάπτεν Υγεία & τη Νόστιμη Συμμαχία” καθώς και κάρτες “Μασαθώνιος Γνώσης” σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.
 • “Διατροφή και καρδιά /διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης: Μύθοι και Πραγματικότητα” και “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής”
 • “Πρώιμη Διάγνωση Ψυχικών Διαταραχών στα παιδιά” σε εκπαιδευτικούς

 

Δράσεις στον Άγιο Ευστράτιο

 • Οφθαλμολογικός έλεγχος στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό.
 • Σωματομετρήσεις και διατροφική αξιολόγηση: στο Δημοτικό και Γυμνάσιο
 • Σχολή Γονέων: Πρόκειται για ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, οι οποίες έχουν ως στόχο τη συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν από τις ανάγκες των ίδιων των συμμετεχόντων και αφορούν στην ανάπτυξη των παιδιών, στις δυσκολίες επικοινωνίας γονέων και παιδιών, στη διαχείριση καθημερινών θεμάτων, στη διαχείριση δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών, στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων σε συναισθηματικό επίπεδο, ώστε να ανταπεξέρχονται καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο. Οι ομάδες απαρτίζονται από 5 ως 10 άτομα, η παρέμβαση έχει διάρκεια μιάμισης ώρας.
 • Μαθήματα Α’ Βοηθειών σε πολίτες, στρατιώτες, λιμενικούς, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου.
 • Επιπλέον, σε αυτή την αποστολή έχει προστεθεί προληπτική εξέταση που αφορά στην ανίχνευση πολύποδα εντέρου με τη χρήση ανιχνευτή αίματος στα κόπρανα, σε άτομα άνω των 50 ετών.

Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος περίπου στο 36,7% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Η Ικανοποίηση των χρηστών κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και παρατίθεται αναλυτικότερα στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας
  98,1%
Επάρκεια των διαθέσιμων ιατρικών ειδικοτήτων 100%
Εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία κατά την προσέλευσή σας 98,1%
Χρόνος που σας διέθεσε ο ιατρός στην επίσκεψή σας 98,1%
Ενημέρωση που σας δόθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας 100%
Ταχύτητα παράδοσης των αποτελεσμάτων 100%
Συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του προσωπικού της γραμματείας 100%

 

 ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Επόμενος προορισμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων είναι η Κίμωλος στις 11 Δεκεμβρίου. Η έναρξη της Γραμματείας θα γίνει 23 Νοεμβρίου προκειμένου να τηλεφωνούν οι κάτοικοι από την Κίμωλο για να δηλώσουν τα ραντεβού που επιθυμούν με σκοπό την εκ των προτέρων καταχώρησή τους.

Μέχρι το επόμενο ταξίδι, οι Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού ή/και στο Κέντρο Υγείας Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Κερατέας «Κ. Πρίφτης», για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής ευθύνης της κάθε δομής ή όπου αλλού κριθεί αναγκαία η παρουσία τους.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

Ευχαριστούμε τους χορηγούς του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 5ετούς διάρκειας, το οποίο υλοποιείται από την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού σε νησιά άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές, με τη χρήση 2 υπερσύγχρονων Κινητών Ιατρικών Μονάδων, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ιδιαιτέρως για τον προορισμό στον Άγιο Ευστράτιο ευχαριστούμε την Hellenic Seaways για τη δωρεάν μετακίνηση της αποστολής.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *