ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΣΕΡΙΦΟΣ 16 – 18/05/2015»

Οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δωδέκατη κατά σειρά αποστολή τους, σε συνέχεια των επιτυχημένων αποστολών σε Καστελλόριζο, Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Ψαρά, Φούρνους, Πάτμο, Φολέγανδρο, Λειψούς, Νίσυρο και Τήλο στο πλαίσιο του πενταετούς Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο υλοποιείται από την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής στη Σέριφο οι κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πλήρη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και άλλων συνεργατών, ενώ έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιέχουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα Ψηφιακού Μαστογράφου, ένα φορητό Μηχάνημα Ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας.

Συγκεκριμένα η ομάδα υγείας αποτελείται από τους κάτωθι:

Κυριακόπουλος Νικόλαος (Ακτινολόγος), Θεάκου Ρεγγίνα (Γενικός Χειρουργός), Μπομπότης Μιχαήλ (Γυναικολόγος), Ξάνθης Δημήτριος (Καρδιολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Λομβαρδάς Πελοπίδας (Οδοντίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός), Κουκούτση Αλεξάνδρα (Ορθοπαιδικός-Εκπαιδεύτρια Α’ Βοηθειών), Μπαξεβανάκης Αναστάσιος (Οφθαλμίατρος), Σολδάτος Παναγιώτης (Παθολόγος), Δημάκου Κωνσταντίνα (Παιδίατρος), Τσούτσος Βασίλειος (Πνευμονολόγος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος), Κολομβότσου Αναστασία (Διαιτολόγος), Τσαγρή Κωνσταντίνα (Μαία), Βλάσση Αγγελική, (Επισκέπτρια Υγείας), Κυρίτση Ελισάβετ, Μπέλτσιου Νικολέττα, Σουλάι Αουρόρα (Νοσηλεύτριες), Γρίβας Αθανάσιος, Συγλέτου Άννα (Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας), Μπαμπανιώτη Κυριακή, Μπάσ-δρα Αικατερίνη, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα (Γραμματεία), Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος).

Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.)

Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.) ανά ασθενή χρησιμοποιείται για την καταγραφή του ιστορικού και των ευρημάτων των εξετάσεων, με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς και για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων αξιολόγησης της παρέμβασης. Τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα στους συμμετέχοντες ιατρούς του Προγράμματος. Η διαχείριση των δεδομένων που αφορούν στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο ISO 27001:2007- Ασφάλεια Διακινούμενης Πληροφορίας, που εφαρμόζει η Πολυκλινική.

Κλινικές εξετάσεις

Εξετάστηκαν 494 άτομα στο σύνολο των 700 περίπου μόνιμων κατοίκων (70,5% του πληθυσμού) και πραγματοποιήθηκαν 1.170 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 1.019 παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές).

Ευρήματα κλινικών εξετάσεων:

 • Πραγματοποιήθηκε άμεση αεροδιακομιδή σε 1 περιστατικό που προσήλθε με κολποκοιλιακό αποκλεισμό (χαμηλό σφυγμό) και συγκοπτικά επεισόδια από τετραημέρου στο οποίο έγινε σύσταση για τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη. Ανιχνεύθηκε 1 συγγενής ανωμαλία (μικρή μεσοκολπική επικοινωνία). Ανιχνεύθηκαν 8 περιστατικά με υπέρταση στα οποία έγινε σύσταση για έναρξη αντιυπερτασικής θεραπείας. Πραγματοποιήθηκε έναρξη αντιπηκτικής αγωγής σε θρομβογόνες αρρυθμίες. Ανιχνεύθηκε 1 περιστατικό με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, στο οποίο έγινε παραπομπή για περαιτέρω διερεύνηση στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και 1 περιστατικό με υποψία Στεφανιαίας Νόσου στο οποίο έγινε παραπομπή για δοκιμασία κόπωσης στην Πολυκλινική και έναρξη αντιστηθαγχικής αγωγής.
 • Πραγματοποιήθηκαν 3 εμφράξεις, 10 αποτρυγώσεις- θεραπείες ουλίτιδας και 3 εξαγωγές. Η πλειοψηφία των ατόμων εμφάνιζε κακή στοματική υγιεινή και η πλειονότητα των παιδιών εμφάνιζε πολυτερηδονισμό. Σε όλους δόθηκαν οδηγίες για την στοματική υγιεινή τους καθώς και για τι εργασίες πρέπει να γίνουν στην στοματική τους κοιλότητα και ενημερώθηκαν οι γονείς για ορθοδοντικες εργασίες που πρέπει να γίνουν στα παιδιά τους.
 • Το 1/3 των περιστατικών του Παθολογικού Ιατρείου είχαν σακχαρώδη διαβήτη και το 60% εξ’αυτών ήταν αρρύθμιστοι όσον αφορά το γλυκαιμικό έλεγχο. Προσήλθαν 3 περιστατικά με σύνδρομο «ΜΕΝ 1» (πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία), 4 περιστατικά με συμπτώματα Στεφανιαίας Νόσου, τα οποία παραπέμφθηκαν για δοκιμασία κόπωσης στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού. Το 1/5 των περιστατικών προσήλθε με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως επίσης 1 στους 5 παρουσίαζαν μεταβολικό σύνδρομο-δυσλιπιδαιμία. 50% των περιστατικών είχαν υπέρταση και δόθηκαν οδηγίες καθώς και αλλαγή της θεραπείας τους στους μισούς εξ’αυτών. Ανιχνεύθηκαν 4 άτομα με υπερτροφία προστάτη, 10 περιστατικά που παραπέμφθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση για αναιμία (κυρίως μεγολοβλαστική). Πραγματοποιήθηκε 1 κατ’ οίκον επίσκεψη σε περιστατικό με ιστορικό ουρολιθίασης (και αλλεργικός στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη)
 • Ανιχνεύθηκαν 2 ύποπτα οζίδια μαστών (πιθανό Ca μαστού), στα οποία έγινε παραπομπή για περαιτέρω διερεύνηση και βιοψία. 1 περιστατικό διαγνώσθηκε με ξένο σώμα μαλακών μορίων και παραπέμφθηκε στον ορθοπαιδικό για εξαίρεση, 1 περιστατικό με διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες.
 • Ανιχνεύθηκε 1 ύποπτος σπίλος τριχωτού κεφαλής.
 • Κατά τον ορθοπαιδικό έλεγχο, 38 άτομα παρουσίαζαν βαριά οστεοαρθίτιδα γόνατος όπου έγινε παραπομπή για χειρουργική αντιμετώπιση και 7 άτομα στα οποία έγινε σύσταση για περαιτέρω έλεγχο με μαγνητική στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού.
 • Ανιχνεύθηκαν 2 γυναίκες με πάχυνση ενδομητρίου-πολύπους, 1 γυναίκα με πολύποδα και 1 γυναίκα με τεχθέντα ενδοτραχηλικό πολύποδα στις οποίες συνεστήθη αφαίρεση και ιστολογικός έλεγχος και 1 γυναίκα με βουβωνοκήλη.
 • Αφαιρέθηκε επιθηλίωμα ραχιαίας επιφάνειας δεξιάς άκρας χειρός που εδόθη για βιοψία.
 • Μετά τον οφθαλμολογικό έλεγχο στα σχολεία έγιναν 15 παραπομπές για περαιτέρω έλεγχο στον Οφθαλμίατρο λόγω μειωμένης οπτικής οξύτητας.
 • Ανιχνεύθηκε 1 περιστατικό με οπή ωχράς κηλίδας, 1 παραγωγική εκφύλιση ωχράς κηλίδας, 1 πολύμορφη δυστροφία κερατοειδούς και 1 περιστατικό με ζωνοειδή κερατοπάθεια.
 • Εξετάσθηκε 1 περιστατικό με αυτοκτονικό ιδεασμό και 1 άτομο με διπολική διαταραχή σε υποτροπή στο οποίο κατόπιν επικοινωνίας με τον Ψυχίατρο και την οικογένεια, έγινε σύσταση για τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής.

Ακολουθεί η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της Αποστολής:

 

Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Οφθαλμίατρος 173 Γυναικολόγος 70
Χειρουργός Ορθοπαιδικός 154 Παθολόγος 63
Καρδιολόγος 134 Οδοντίατρος 56
Γενικός Χειρουργός 115 Παιδίατρος 58
Πνευμονολόγος 98 Διαιτολόγος 38
ΩΡΛ 89 Νευρολόγος 22
Ακτινολόγος 87 Ψυχολόγος 13
Σύνολο 1.170 ραντεβού

Πίνακας 2

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Ακτινογραφίες 462 Μαστογραφίες 54
Triplex καρδιάς 134 Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας 50
Ηλεκτροκαρδιογραφήματα 134 Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 27
Υπερηχογραφήματα 87 Σπιρομετρήσεις 13
Τεστ Παπ 58    
Σύνολο 1.019 εξετάσεις

Ομιλίες στη Σέριφο

 • “Αποφασίζω να μην καπνίζω” στους μαθητές της Ε’ + Στ΄
 • “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής” στο Δημοτικό. Στο τέλος, διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό “Παίζω & Μαθαίνω να τρώω σωστά με τον Κάπτεν Υγεία & τη Νόστιμη Συμμαχία” καθώς και κάρτες “Μασαθώνιος Γνώσης” σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.
 • “Διατροφή και καρδιά /διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης: Μύθοι και Πραγματικότητα” και “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής”
 • “Πρώιμη Διάγνωση Ψυχικών Διαταραχών στα παιδιά” σε εκπαιδευτικούς

Δράσεις στη Σέριφο

 • Οφθαλμολογικός έλεγχος στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό.
 • Σωματομετρήσεις και διατροφική αξιολόγηση: στο Δημοτικό και Γυμνάσιο
 • Σχολή Γονέων: Πρόκειται για ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, οι οποίες έχουν ως στόχο τη συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν από τις ανάγκες των ίδιων των συμμετεχόντων και αφορούν στην ανάπτυξη των παιδιών, στις δυσκολίες επικοινωνίας γονέων και παιδιών, στη διαχείριση καθημερινών θεμάτων, στη διαχείριση δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών, στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων σε συναισθηματικό επίπεδο, ώστε να ανταπεξέρχονται καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο. Οι ομάδες απαρτίζονται από 5 ως 10 άτομα, η παρέμβαση έχει διάρκεια μιάμισης ώρας.

Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος περίπου στο 16% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Η Ικανοποίηση των χρηστών κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και παρατίθεται αναλυτικότερα στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας
  97,5%
Επάρκεια των διαθέσιμων ιατρικών ειδικοτήτων 98,75%
Εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία κατά την προσέλευσή σας 100%
Χρόνος που σας διέθεσε ο ιατρός στην επίσκεψή σας 97.5%
Ενημέρωση που σας δόθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας 100%
Ταχύτητα παράδοσης των αποτελεσμάτων 98,75%
Συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του προσωπικού της γραμματείας 100%

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Οι επόμενες αποστολές θα πραγματοποιηθούν από το Σεπτέμβριο. Μέχρι το επόμενο ταξίδι, οι Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού ή/και στο Κέντρο Υγείας Αποθεραπείας-Αποκατάστασης Κερατέας “Κ. Πρίφτης” για την κάλυψη υγειονομικών ανα-γκών της περιοχής ευθύνης της κάθε δομής ή όπου αλλού κριθεί αναγκαία η παρουσία τους.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Ευχαριστούμε τους χορηγούς του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 5ετούς διάρκειας, το οποίο υλοποιείται από την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού σε νησιά άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές, με τη χρήση 2 υπερσύγχρονων Κινητών Ιατρικών Μονάδων, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».