ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΤΗΛΟΣ 23 – 26/04/2015»

Οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ενδέκατη κατά σειρά αποστολή τους, σε συνέχεια των επιτυχημένων αποστολών σε Καστελλόριζο, Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Ψαρά, Φούρνους, Πάτμο, Φολέγανδρο, Λειψούς και Νίσυρο στο πλαίσιο του πενταετούς Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Τήλο οι κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πλήρη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και άλλων συνεργατών, ενώ έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιέχουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα Ψηφιακού Μαστογράφου, ένα φορητό Μηχάνημα Ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας.

Συγκεκριμένα η ομάδα υγείας αποτελείται από τους κάτωθι:

Σκλάβος Ηλίας (Ακτινολόγος), Θεάκου Ρεγγίνα (Γενικός Χειρουργός), Σταθάτος Μάριος (Γενικός Ιατρός-Διαβητολόγος), Μαρούσης Παναγιώτης (Καρδιολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Σιμονέτος Ανδρέας (Οδοντίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός), Κούλας Χαράλαμπος (Οφθαλμίατρος), Δημάκου Κωνσταντίνα (Παιδίατρος), Τσάπας Χαρίλαος (Πνευμονολόγος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος), Κολομβότσου Αναστασία (Διαιτολόγος), Τσαγρή Κωνσταντίνα (Μαία), Βλάσση Αγγελική, Παπαγιάννη Ευαγγελία (Επισκέπτρια Υγείας), Κυρίτση Ελισάβετ, Μπέλτσιου Νικολέττα, Σουλάι Αουρόρα (Νοσηλεύτριες), Γρίβας Αθανάσιος, Χατζηελευθερίου Βασίλειος (Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας), Μπαμπανιώτη Κυριακή, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα (Γραμματεία), Ηλιόπουλος Ιωάννης (Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία), Βασιλείου Παντελής (Διοικητικός Διευθυντής των Κινητών Ιατρικών Μονάδων), Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος).

Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.)

Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.) ανά ασθενή χρησιμοποιείται για την καταγραφή του ιστορικού και των ευρημάτων των εξετάσεων, με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς και για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων αξιολόγησης της παρέμβασης. Τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα στους συμμετέχοντες ιατρούς του Προγράμματος. Η διαχείριση των δεδομένων που αφορούν στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο ISO 27001:2007- Ασφάλεια Διακινούμενης Πληροφορίας, που εφαρμόζει η Πολυκλινική.

Κλινικές εξετάσεις

Εξετάστηκαν 217 άτομα στο σύνολο των 350 περίπου μόνιμων κατοίκων (62% του πληθυσμού) και πραγματοποιήθηκαν 580 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 459 παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές).

Ευρήματα κλινικών εξετάσεων:

 • Πραγματοποιήθηκαν 19 εμφράξεις, 17 αποτρυγώσεις- θεραπείες ουλίτιδας, 6 εξαγωγές και 1 χειρουργική εξαγωγή, 2 ενδοδοντικές θεραπείες με σύσταση ολοκλήρωσης των εργασιών. Η πλειοψηφία των ατόμων εμφάνιζε κακή στοματική υγιεινή λόγω έλλειψης οδοντιάτρου. Σε όλους δόθηκαν οδηγίες για την στοματική υγιεινή τους καθώς και για τι εργασίες πρέπει να γίνουν στην στοματική τους κοιλότητα.
 • Ανιχνεύθηκαν 2 στοματολογικά περιστατικά, με πιθανή διάγνωση υπερκερατίνωσης και με πιθανή διάγνωση λευκοπλακείας σε έδαφος διαβρωτικού λειχήνα. Επικοινωνία με στοματολόγο στην Αθήνα και σύσταση για δευτεροβάθμια περίθαλψη.
 • Ανιχνεύθηκαν 5 άτομα με διόγκωση προστάτη, στα οποία έγινε παραπομπή για υπέρηχο και εδόθη θεραπεία.
 • 2 ύποπτα περιστατικά για κακοήθεια μαστού.
 • 1 ύποπτο περιστατικό για κακοήθεια πνεύμονα.
 • 1 περιστατικό το οποίο προσήλθε με οξεία δύσπνοια λόγω οξείας επίσχεσης ούρων. Αντιμετωπίσθηκε με τοποθέτηση ουροκαθετήρα και σύσταση για περαιτέρω έλεγχο σε ουρολόγο.
 • Κατά τον πνευμονολογικό έλεγχο, ανιχνεύθηκε 1 περιστατικό με βρογχικό άσθμα, 1 περιστατικό με σπιρομετρικό πρότυπο συμβατό με ΧΑΠ, 1 ασθενής 16 ετών με βρογχικό άσθμα μετά από άσκηση. Σε όλους δόθηκαν οδηγίες δόθηκαν οδηγίες και σε κάποιους δόθηκε φαρμακευτική αγωγή.
 • καθώς και οδηγίες για επανέλεγχο. 1 ασθενής με ΧΑΠ που δεν λάμβανε πλήρη αγωγή για το στάδιο της νόσου του, (επανασταδιοποίηση ΧΑΠ βάσει σπιρομέτρησης κατά GOLD), δόθηκε πλήρης αγωγή. 1 παθολογική ακτινογραφία, ζητήθηκε επανέλεγχος.
 • Ανιχνεύθηκαν 2 γυναίκες με υγρό στην ενδομητρική κοιλότητα και 1 γυναίκα με τεχθέντα τραχηλικό πολύποδα (συνεστήθη αφαίρεση και ιστολογικός έλεγχος).
 • Αφαιρέθηκε σπίλος αριστερής παρειάς καθώς και σπίλος δεξιού γλουτού που εδόθησαν για βιοψία.
 • Μετά τον οφθαλμολογικό έλεγχο στα σχολεία έγιναν 7 παραπομπές για περαιτέρω έλεγχο στον Οφθαλμίατρο λόγω μειωμένης οπτικής οξύτητας.
 • Εξετάσθηκε 1 ασθενής με γλαύκωμα υπό θεραπεία. Εξετάσθηκαν 2 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στους οποίους πραγματοποιήθηκε βυθοσκόπηση.
 • Κατά τον ορθοπαιδικό έλεγχο, 7 περιστατικά έγιναν παραπομπή για χειρουργική αντιμετώπιση και 8 άτομα έγινε σύσταση για περαιτέρω έλεγχο με μαγνητική στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού
 • Πολύ καλή ενημέρωση των εφήβων για ζητήματα σεξουαλικής αγωγής, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων κλπ, σε σχέση με άλλα νησιά.
 • Από τα 28 παιδιά, 4 βρέθηκαν παχύσαρκα και 1 ελλιποβαρές.
 • 2 διατάσεις ανιούσης αορτής, 7 υπερτασικές καρδιοπάθειες, 2 στενώσεις αορτής, 5 περιστατικά με πιθανή στεφανιαία νόσο, στα οποία συνεστήθη περαιτέρω καρδιολογικός έλεγχος.

Ακολουθεί η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της Αποστολής :

Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Ακτινολόγος 98 Γυναικολόγος 33
Καρδιολόγος 79 Γενικός Ιατρός 24
Χειρουργός Ορθοπαιδικός 76 ΩΡΛ 22
Οφθαλμίατρος 67 Διαιτολόγος 20
Γενικός Χειρουργός 51 Παιδίατρος 13
Οδοντίατρος 50 Νευρολόγος 7
Πνευμονολόγος 34 Ψυχολόγος 6
Σύνολο 580 ραντεβού

Πίνακας 2

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Ακτινογραφίες 105 Μαστογραφίες 41
Triplex καρδιάς 79 Τεστ Παπ 30
Ηλεκτροκαρδιογραφήματα 79 Σπιρομετρήσεις 24
Υπερηχογραφήματα 54 Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 3
Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας 44    
Σύνολο 459 εξετάσεις

Πίνακας 3

Άλλες παρεμβάσεις

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας ακτινογραφίες
μαστογραφίες

μετρήσεις οστικής πυκνότητας

105

42

44

Νοσηλεύτρια ηλεκτροκαρδιογραφήματα 79

Ομιλίες στην Τήλο

 • “Εθισμοί – Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα” στο Γυμνάσιο – Λύκειο
 • “Αποφασίζω να μην καπνίζω” στους μαθητές της Ε’ + Στ΄
 • “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής” στο Δημοτικό. Στο τέλος, διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό “Παίζω & Μαθαίνω να τρώω σωστά με τον Κάπτεν Υγεία & τη Νόστιμη Συμμαχία” καθώς και κάρτες “Μασαθώνιος Γνώσης” σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.
 • “Διατροφή και καρδιά /διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης: Μύθοι και Πραγματικότητα” και “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής”
 • “Σεξουαλική Αγωγή και Επαγγελματικός Προσανατολισμός”, στο Γυμνάσιο – Λύκειο
 • “Πρώιμη Διάγνωση Ψυχικών Διαταραχών στα παιδιά” σε εκπαιδευτικούς

Δράσεις στην Τήλο

 • Οφθαλμολογικός έλεγχος στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο – Λύκειο.
 • Σωματομετρήσεις και διατροφική αξιολόγηση: στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο – Λύκειο
 • Σχολή Γονέων: Πρόκειται για ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, οι οποίες έχουν ως στόχο τη συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν από τις ανάγκες των ίδιων των συμμετεχόντων και αφορούν στην ανάπτυξη των παιδιών, στις δυσκολίες επικοινωνίας γονέων και παιδιών, στη διαχείριση καθημερινών θεμάτων, στη διαχείριση δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών, στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων σε συναισθηματικό επίπεδο, ώστε να ανταπεξέρχονται καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο. Οι ομάδες απαρτίζονται από 5 ως 10 άτομα, η παρέμβαση έχει διάρκεια μιάμισης ώρας, δύο φορές κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος περίπου στο 25% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Η Ικανοποίηση των χρηστών κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και παρατίθεται αναλυτικότερα στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας
100%
Επάρκεια των διαθέσιμων ιατρικών ειδικοτήτων 100%
Εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία κατά την προσέλευσή σας 100%
Χρόνος που σας διέθεσε ο ιατρός στην επίσκεψή σας 100%
Ενημέρωση που σας δόθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας 98,1%
Ταχύτητα παράδοσης των αποτελεσμάτων 100%
Συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του προσωπικού της γραμματείας 100%

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Επόμενος προορισμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων είναι η Σέριφος 16-18/05/2015. Η έναρξη της Γραμματείας έγινε 05 Μαΐου προκειμένου να τηλεφωνούν οι κάτοικοι από τη Σέριφο για να δηλώσουν τα ραντεβού που επιθυμούν με σκοπό την εκ των προτέρων καταχώρησή τους.

Μέχρι το επόμενο ταξίδι, οι Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού ή/και στο Κέντρο Υγείας Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Κερατέας «Κ. Πρίφτης», για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής ευθύνης της κάθε δομής ή όπου αλλού κριθεί αναγκαία η παρουσία τους.