ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΝΙΣΥΡΟΣ 03 – 06/04/2015»

Οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δέκατη κατά σειρά αποστολή τους, σε συνέχεια των επιτυχημένων αποστολών σε Καστελλόριζο, Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Ψαρά, Φούρνους, Πάτμο, Φολέγανδρο και Λειψούς στο πλαίσιο του πενταετούς Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Κατά τη διάρκεια της αποστολής στη Νίσυρο οι κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πλήρη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και άλλων συνεργατών, ενώ έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιέχουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα Ψηφιακού Μαστογράφου, ένα φορητό Μηχάνημα Ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας.

Συγκεκριμένα η ομάδα υγείας αποτελείται από τους κάτωθι:

Κυριακόπουλος Νικόλαος (Ακτινολόγος), Θεάκου Ρεγγίνα (Γενικός Χειρουργός), Σταθάτος Μάριος (Γενικός Ιατρός-Διαβητολόγος), Μπομπότης Μιχαήλ (Γυναικολόγος), Αναστασιάδης Γεώργιος (Καρδιολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Λομβαρδάς Πελοπίδας (Οδοντίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός), Μπαξεβανάκης Αναστάσιος (Οφθαλμίατρος), Χαιρέτης Μανούσος (Παιδίατρος), Τσούτσος Βασίλειος (Πνευμονολόγος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος), Κολομβότσου Αναστασία (Διαιτολόγος), Βλάσση Αγγελική, Παπαγιάννη Ευαγγελία (Επισκέπτρια Υγείας), Κυρίτση Ελισάβετ, Μπέλτσιου Νικολέττα, Σουλάι Αουρόρα (Νοσηλεύτριες), Γρίβας Αθανάσιος, Χατζηελευθερίου Βασίλειος (Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας), Μπαμπανιώτη Κυριακή, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα (Γραμματεία), Ηλιόπουλος Ιωάννης (Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία), Αθανασίου Φίλιππος (Media), Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος).

Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.)

Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.) ανά ασθενή χρησιμοποιείται για την καταγραφή του ιστορικού και των ευρημάτων των εξετάσεων, με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς και για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων αξιολόγησης της παρέμβασης. Τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα στους συμμετέχοντες ιατρούς του Προγράμματος. Η διαχείριση των δεδομένων που αφορούν στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο ISO 27001:2007- Ασφάλεια Διακινούμενης Πληροφορίας, που εφαρμόζει η Πολυκλινική.

Κλινικές εξετάσεις

Εξετάστηκαν 437 άτομα στο σύνολο των 700 περίπου κατοίκων (63% του πληθυσμού) και πραγματοποιήθηκαν 904 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 678 παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές).

Ευρήματα κλινικών εξετάσεων:

 • Πραγματοποιήθηκαν 7 φθοριώσεις, 19 θεραπείες ουλίτιδας, 15 θεραπείες περιοδοντίτιδας, 4 εξαγωγές, 1 ανασύσταση δοντιού. 53% είχαν μέτρια στοματική υγιεινή, 26% καλή, 21% κακή. Η πλειοψηφία των ατόμων εμφάνιζε περιτερηδονισμό. Σε όλους δόθηκαν οδηγίες για την στοματική υγιεινή τους καθώς και για τι εργασίες πρέπει να γίνουν στην στοματική τους κοιλότητα.
 • Αφαιρέθηκε υποτροπιάζουσα νεοεξεργασία λοβίου ωτός με μακροσκοπική εμφάνιση χόνδρου
 • Αφαιρέθηκε μόρφωμα δεξιάς μασχάλης και εστάλη για βιοψία.
 • Ανιχνεύθηκε 1 γυναίκα με εξωτραχηλικό πολύποδα (συνεστήθη αφαίρεση και ιστολογικός έλεγχος)
 • Μετά τον οφθαλμολογικό έλεγχο στα σχολεία έγιναν 7 παραπομπές για περαιτέρω έλεγχο στον Οφθαλμίατρο λόγω μειωμένης οπτικής οξύτητας.
 • Εξετάσθηκαν 7 ασθενείς με γλαύκωμα υπό θεραπεία. Εξετάσθηκαν 8 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στους οποίους πραγματοποιήθηκε βυθοσκόπηση.
 • Ανιχνεύθηκαν υποτροπιάζοντα έλκη κάτω άκρων. (Πιθανό γαγγραινώδες πυόδερμα). Νοσηρή παχυσαρκία σε παιδί 10 ετών, καθώς και στη μητέρα και τη θεία του παιδιού.
 • 36% υπέρβαρα και παχύσαρκα, καθώς και 4% ελλιποβαρή παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου, στις τάξεις Α-Β Δημοτικού, βρέθηκαν πάνω από το φυσιολογικό ΔΜΣ σε κίνδυνο για να γίνουν υπέρβαρα και κάποια ήταν υπέρβαρα, στις τάξεις Γ-Στ 41% ήταν εκτός του μέσου φυσιολογικού ΔΜΣ με ποσοστά λίπους, μεγαλύτερα από τις φυσιολογικές τιμές ενώ βρέθηκαν 32% με ποσοστά λίπους μικρότερα από τα φυσιολογικά. Διατροφική αξιολόγηση σε ενήλικες, έδειξε μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας. Ανιχνεύθηκαν νεοδιαγνωσμένοι με ΣΔ τύπου 2 που ήθελαν συμβουλευτική πάνω στη διατροφή τους και βοήθεια στην απώλεια ΣΒ.

Ακολουθεί η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της Aποστολής :

Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Καρδιολόγος 136 Οδοντίατρος 52
Οφθαλμίατρος 132 Πνευμονολόγος 51
Χειρουργός Ορθοπαιδικός 110 Διαιτολόγος 49
Γενικός Χειρουργός 75 Παιδίατρος 48
Ακτινολόγος 60 Γενικός Ιατρός 35
ΩΡΛ 54 Νευρολόγος 27
Γυναικολόγος 54 Ψυχολόγος 21
Σύνολο 904 ραντεβού

Πίνακας 2

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Ακτινογραφίες 177 Τεστ Παπ 47
Triplex καρδιάς 136 Μαστογραφίες 42
Ηλεκτροκαρδιογραφήματα 136 Σπιρομετρήσεις 10
Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας 62 Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 10
Υπερηχογραφήματα 60    
Σύνολο 678 εξετάσεις

Πίνακας 3

Άλλες παρεμβάσεις

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας ακτινογραφίες
μαστογραφίες

μετρήσεις οστικής πυκνότητας

177

42

62

Νοσηλεύτρια ηλεκτροκαρδιογραφήματα 136

Ομιλίες στη Νίσυρο

 • “Εθισμοί – Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα” στο Γυμνάσιο – Λύκειο
 • “Αποφασίζω να μην καπνίζω” στους μαθητές της Ε’ + Στ΄
 • “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής” στο Δημοτικό. Στο τέλος, διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό “Παίζω & Μαθαίνω να τρώω σωστά με τον Κάπτεν Υγεία & τη Νόστιμη Συμμαχία” καθώς και κάρτες “Μασαθώνιος Γνώσης” σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.
 • “Διατροφή και καρδιά /διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης: Μύθοι και Πραγματικότητα” και “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής”
 • “Σεξουαλική Αγωγή και Επαγγελματικός Προσανατολισμός”, στο Γυμνάσιο – Λύκειο
 • “Πρώιμη Διάγνωση Ψυχικών Διαταραχών στα παιδιά” σε εκπαιδευτικούς

Δράσεις στη Νίσυρο

 • Οφθαλμολογικός έλεγχος στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο – Λύκειο.
 • Σωματομετρήσεις και διατροφική αξιολόγηση: στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο – Λύκειο
 • Σχολή Γονέων: Πρόκειται για ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, οι οποίες έχουν ως στόχο τη συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν από τις ανάγκες των ίδιων των συμμετεχόντων και αφορούν στην ανάπτυξη των παιδιών, στις δυσκολίες επικοινωνίας γονέων και παιδιών, στη διαχείριση καθημερινών θεμάτων, στη διαχείριση δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών, στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων σε συναισθηματικό επίπεδο, ώστε να ανταπεξέρχονται καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο. Οι ομάδες απαρτίζονται από 5 ως 10 άτομα, η παρέμβαση έχει διάρκεια μιάμισης ώρας, δύο φορές κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος περίπου στο 20% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Η Ικανοποίηση των χρηστών κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και παρατίθεται αναλυτικότερα στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας
  100%
Επάρκεια των διαθέσιμων ιατρικών ειδικοτήτων 100%
Εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία κατά την προσέλευσή σας 98,9%
Χρόνος που σας διέθεσε ο ιατρός στην επίσκεψή σας 98,9%
Ενημέρωση που σας δόθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας 97,8%
Ταχύτητα παράδοσης των αποτελεσμάτων 97,8%
Συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του προσωπικού της γραμματείας 100%

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Επόμενος προορισμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων είναι η Τήλος 23-26/04/2015. Η έναρξη της Γραμματείας έγινε 14 Απριλίου προκειμένου να τηλεφωνούν οι κάτοικοι από την Τήλο για να δηλώσουν τα ραντεβού που επιθυμούν με σκοπό την εκ των προτέρων καταχώρησή τους.

Μέχρι το επόμενο ταξίδι, οι Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού ή/και στο Κέντρο Υγείας Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Κερατέας «Κ. Πρίφτης», για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής ευθύνης της κάθε δομής ή όπου αλλού κριθεί αναγκαία η παρουσία τους.