ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΛΕΙΨΟΙ 26-28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015»

Οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ένατη κατά σειρά αποστολή τους, σε συνέχεια των επιτυχημένων αποστολών σε Καστελλόριζο, Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Ψαρά, Φούρνους, Πάτμο και Φολέγανδρο, στο πλαίσιο του πενταετούς Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Κατά τη διάρκεια της αποστολής  στους Λειψούς οι κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πλήρη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και άλλων συνεργατών, ενώ έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιέχουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα Ψηφιακού Μαστογράφου, ένα φορητό Μηχάνημα Ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας.

Συγκεκριμένα η ομάδα υγείας αποτελείται από τους κάτωθι:

Κυριακόπουλος Νικόλαος (Ακτινολόγος), Θεάκου Ρεγγίνα (Γενικός Χειρουργός), Σολδάτος Παναγιώτης (Παθολόγος), Γραμματικάκης Ιωάννης (Γυναικολόγος), Αναστασιάδης Γεώργιος, Μαρούσης Παναγιώτης  (Καρδιολόγοι), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Σιμονέτος Ανδρέας (Οδοντίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός), Κουκούτση Αλεξάνδρα (Ορθοπαιδικός- Εκπαιδεύτρια Α’ βοηθειών), Κούλας Χαράλαμπος (Οφθαλμίατρος), Δημάκου Κωνσταντίνα (Παιδίατρος), Τσούτσος Βασίλειος (Πνευμονολόγος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος), Κολομβότσου Αναστασία (Διαιτολόγος), Βλάσση Αγγελική, Παπαγιάννη Ευαγγελία (Επισκέπτρια Υγείας), Κυρίτση Ελισάβετ, Μπέλτσιου Νικολέττα, Μουγκολιά Νικολέττα (Νοσηλεύτριες), Γρίβας Αθανάσιος, Τσάλτας Θεοδόσης (Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας), Μπέλτσιου Άννα, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα (Γραμματεία), Ηλιόπουλος Ιωάννης (Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία), Αθανασίου Φίλιππος (Media), Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος), Νικολάου Ιωάννης (Οδηγός φορτηγού).

Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.)

Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.) ανά ασθενή χρησιμοποιείται για την καταγραφή του ιστορικού και των ευρημάτων των εξετάσεων, με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς και για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων αξιολόγησης της παρέμβασης. Τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα στους συμμετέχοντες ιατρούς του Προγράμματος. Η διαχείριση των δεδομένων που αφορούν στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο ISO 27001:2007- Ασφάλεια Διακινούμενης Πληροφορίας, που εφαρμόζει η Πολυκλινική.

Κλινικές εξετάσεις

Εξετάστηκαν 448 άτομα στο σύνολο των 670 περίπου κατοίκων (67% του πληθυσμού) και πραγματοποιήθηκαν 1.115 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 902 παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές).

Ευρήματα κλινικών εξετάσεων:

 • Ανιχνεύθηκε 1 άτομο με διάταση ανιούσης αορτής, 11 άτομα με υποψία Στεφανιαίας Νόσου και 15 άτομα με υπέρταση στα οποία συνεστήθη περαιτέρω έλεγχος και εδόθη αγωγή.
 • 20 άτομα θα προσέλθουν στην Πολυκλινική για περαιτέρω έλεγχο με μαγνητική τομογραφία.
 • αντιμετώπιση και διάγνωση ενός παιδιού με (κατά πάσα πιθανότητα) Ρολανδική Επιληψία στο οποίο κανονίσθηκε και άμεση διακομιδή και εισαγωγή του παιδιού στο Αττικό Νοσοκομείο για διερεύνηση (Μαγνητική, Εγκεφαλογράφημα κλπ) και θεραπεία.
 • Πραγματοποιήθηκαν 10 εξαγωγές, 1 χειρουργική εξαγωγή, 20 θεραπείες ουλίτιδας, 5 θεραπείες περιοδοντίτιδας, 2 ενδοδοντικές θεραπείες, 40 εμφράξεις με ρητίνη. Αντιμετωπίσθηκε 1 περιστατικό με ομαλό διαβρωτικό λειχήνα. 5% είχαν καλή στοματική υγιεινή, 60% μέτρια, 35% κακή. Σε όλους έγιναν περισσότερες από μια ιατρικές παρεμβάσεις (καθαρισμός και εμφράξεις, εξαγωγές) και δόθηκαν οδηγίες για την στοματική υγιεινή τους καθώς και για τι εργασίες πρέπει να γίνουν στην στοματική τους κοιλότητα.
 • Εξετάσθηκαν 7 ασθενείς με γλαύκωμα υπό θεραπεία και βρέθηκε 1 νέος ασθενής που ξεκίνησε αντιγλαυκωματική αγωγή. Εξετάσθηκαν 8 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στους οποίους πραγματοποιήθηκε βυθοσκόπηση.
 • Ανιχνεύθηκε 1 γυναίκα με εξωτραχηλικό πολύποδα (συνεστήθη αφαίρεση και ιστολογικός έλεγχος), 1 γυναίκα με μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια (διαγνωστικά απόξεση- ιστολογικός έλεγχος), μία περίπτωση κύστης ωοθήκης (εξειδικευμένος υπερηχογραφικός έλεγχος και αφαίρεση), αρκετές περιπτώσεις βακτηριδιακής-μυκητιασικής κολπίτιδος (καλλιέργεια κολπικού υγρού, θεραπεία και επανάληψη Τεστ Παπ ανάλογα και με τα ευρήματα. 5 περιπτώσεις με μακροσκοπική εικόνα τραχηλίτιδος (υποψία HPV λοίμωξης-σύσταση για περαιτέρω κολποσκοπικό έλεγχο, ανάλογα και με τα αποτελέσματα του Τεστ Παπ). Μία περίπτωση δυστροφικών αλλοιώσεων αιδοίου (λήψη βιοψιών-ιστολογικός έλεγχος). Παραμελημένο ενδομήτριο σπείραμα με φλεγμαίνουσα εικόνα (αφαίρεση σε άσηπτες συνθήκες-υστεροσκόπηση).
 • Ανιχνεύθηκε 1 όγκος μαλακών μορίων γλουτού, 1 άτομο με πάρεση ημιδιαφράγματος αγνώστου αιτιολογίας, ο οποίος εστάλη για περαιτέρω έλεγχο, 1 άτομο με πιθανό μελάνωμα που εστάλη για αφαίρεση και βιοψία και 1 άτομο με επιθηλίωμα ρινός.
 • Ανιχνεύθηκε 1 άτομο με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έσω κανθού.
 • Πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική γονέων, καθότι σημαντικό μέρος των οικογενειών του νησιού είναι πολύτεκνες, ενώ υπάρχει και αυξημένος αριθμός μονογονεϊκών οικογενειών, γεγονός που δημιουργεί στους γονείς επιπλέον ανάγκες υποστήριξης και πληροφόρησης.
 • Έγιναν 3 εκπαιδεύσεις ινσουλινοεξαρτώμενων ασθενών στις συσκευές χορήγησης ινσουλίνης.
 • Μετά τον οφθαλμολογικό έλεγχο στα σχολεία έγιναν 7 παραπομπές για περαιτέρω έλεγχο στον Οφθαλμίατρο λόγω μειωμένης οπτικής οξύτητας, λόγω ανισοκορίας όπου έγινε βυθοσκόπηση, λόγω δυσχρωματοψίας.
 • 41,6 υπέρβαρα και παχύσαρκα, καθώς και 4,1 ελλιποβαρή παιδιά, από τα 44 άτομα που προσήλθαν στο ιατρείο 90% ενηλίκων ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι, 2 άτομα με αρρύθμιστο ΣΔ, έγινε παραπομπή για διαχείριση σακχάρου, δόθηκαν οδηγίες σε 2 ασθενείς μετά από χειρουργείο βαριατρικής επέμβασης και συστάσεις σε νεοδιαγνωσθέντες με υπερλιπιδαιμία.

Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Καρδιολόγος 193 Γυναικολόγος 50
Οφθαλμίατρος 148 Οδοντίατρος 49
Γενικός Χειρουργός 133 Νευρολόγος 46
Χειρουργός Ορθοπαιδικός 132 Διαιτολόγος 44
Παθολόγος 120 Ακτινολόγος 35
ΩΡΛ 82 Ψυχολόγος 22
Παιδίατρος 61    
Σύνολο 1.115 ραντεβού

Γράφημα 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

Λειψοί 26-28/02/2015

Γράφημα 2

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές

Λειψοί 26-28/02/2015

Πίνακας 2

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Ακτινογραφίες 318 Μαστογραφίες 47
Triplex καρδιάς 193 Τεστ Παπ 45
Ηλεκτροκαρδιογραφήματα 193 Υπερηχογραφήματα 35
Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας 61 Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 10
Σύνολο 902 εξετάσεις

Πίνακας 3

Άλλες παρεμβάσεις

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας ακτινογραφίες
μαστογραφίες

μετρήσεις οστικής πυκνότητας

318

45

61

Νοσηλεύτρια ηλεκτροκαρδιογραφήματα 193

Ομιλίες στους Λειψούς

 • “Εθισμοί – Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα” στο Γυμνάσιο – Λύκειο
 • “Αποφασίζω να μην καπνίζω” στους μαθητές της Ε’ + Στ΄
 • “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής” στο Δημοτικό. Στο τέλος, διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό “Παίζω & Μαθαίνω να τρώω σωστά με τον Κάπτεν Υγεία & τη Νόστιμη Συμμαχία” καθώς και κάρτες “Μασαθώνιος Γνώσης” σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.
 • “Διατροφή και καρδιά /διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης: Μύθοι και Πραγματικότητα” και “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής”
 • “Σεξουαλική Αγωγή και Επαγγελματικός Προσανατολισμός”, στο Γυμνάσιο – Λύκειο
 • “Πρώιμη Διάγνωση Ψυχικών Διαταραχών στα παιδιά” σε εκπαιδευτικούς

Δράσεις στους Λειψούς

 • Οφθαλμολογικός έλεγχος στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο – Λύκειο.
 • Δερμοαντιδράσεις mantoux στα παιδιά της Α’ Δημοτικού.
 • Αντιφυματικός εμβολιασμός στα παιδιά της Α’ Δημοτικού.
 • Σωματομετρήσεις και διατροφική αξιολόγηση: στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο – Λύκειο
 • Σχολή Γονέων: Πρόκειται για ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, οι οποίες έχουν ως στόχο τη συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν από τις ανάγκες των ίδιων των συμμετεχόντων και αφορούν στην ανάπτυξη των παιδιών, στις δυσκολίες επικοινωνίας γονέων και παιδιών, στη διαχείριση καθημερινών θεμάτων, στη διαχείριση δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών, στη συνολικότερη ενδυνάμωση των συμμετεχόντων σε συναισθηματικό επίπεδο, αλλά και με πρακτικά «εργαλεία», ώστε να ανταπεξέρχονται καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο. Οι ομάδες απαρτίζονται από 5 ως 10 άτομα, γονείς παιδιών στο ίδιο περίπου αναπτυξιακό στάδιο (0-5 ετών, 5-12 ετών, 12-18 ετών), η παρέμβαση έχει διάρκεια μιάμισης ώρας και κρίνεται σκόπιμο να συναντηθούν τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της αποστολής.
 • μαθήματα Α’ Βοηθειών σε πολίτες, στρατιώτες, λιμενικούς και εκπαιδευτικούς του νησιού και σε παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου 27/02.

Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος περίπου στο 25% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Η Ικανοποίηση των χρηστών κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και παρατίθεται αναλυτικότερα στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας
  98,1%
Επάρκεια των διαθέσιμων ιατρικών ειδικοτήτων 99,1%
Εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία κατά την προσέλευσή σας 100%
Χρόνος που σας διέθεσε ο ιατρός στην επίσκεψή σας 98,1%
Ενημέρωση που σας δόθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας 98,1%
Ταχύτητα παράδοσης των αποτελεσμάτων 98,1%
Συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του προσωπικού της γραμματείας 100%

 

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Επόμενος προορισμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων είναι η Νίσυρος 27.03.2015-30.03.2015. Η έναρξη της Γραμματείας έγινε 09 Μαρτίου προκειμένου να τηλεφωνούν οι κάτοικοι από τη Νίσυρο για να δηλώσουν τα ραντεβού που επιθυμούν με σκοπό την εκ των προτέρων καταχώρησή τους.

Μέχρι το επόμενο ταξίδι, οι Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού ή/και στο Κέντρο Υγείας Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Κερατέας «Κ. Πρίφτης», για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής ευθύνης της κάθε δομής ή όπου αλλού κριθεί αναγκαία η παρουσία τους.