ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΨΑΡΑ (04/07 – 07/07/2014)

Αμέσως μετά την επιστροφή της ομάδας από την Αστυπάλαια, έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το προσωπικό του Περιφερειακού Ιατρείου Ψαρών και τους τοπικούς παράγοντες ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τον τρόπο που μπορούν να δηλώσουν τα ραντεβού τους. Στις 10 Ιουνίου, ξεκίνησε να λειτουργεί καθημερινά 12.00-15.00μ.μ. η Γραμματεία στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού προκειμένου να τηλεφωνούν οι κάτοικοι των Ψαρών, ώστε να κλείσουν τα ραντεβού που επιθυμούν με σκοπό την εκ των προτέρων καταχώρησή τους, για την εύρυθμη διεξαγωγή του Προγράμματος και την ελαχιστοποίηση της αναμονής.

Στις 16/06/2014 ο κ. Δημήτριος Βαζαίος (Διοικητικός Διευθυντής των Κινητών Ιατρικών Μονάδων) και ο κ. Ιωάννης Μπαρδόπουλος (Ηλεκτρολόγος) μετέβησαν στα Ψαρά, προκειμένου να ελέγξουν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του χώρου στον οποίο θα διαμορφωθούν τα ιατρεία, καθώς επίσης και την ύπαρξη υποδομής, για την εύρυθμη λειτουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Στα Ψαρά συγκεκριμένα, όπου δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο Περιφερειακό Ιατρείο, τα ιατρεία διαμορφώθηκαν στο Γυμνάσιο του νησιού και πραγματοποιήθηκε ειδική εγκατάσταση με κρεβάτια και παραβάν τα οποία διέθεσε η Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού.

Μετακίνηση της Ομάδας Υγείας και των δύο Κινητών Ιατρικών Μονάδων

Την Παρασκευή 04 Ιουλίου (10.00π.μ.) αναχώρησαν ακτοπλοϊκώς για τα Ψαρά η Ομάδα Υγείας και οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες, αποτελούμενη από τους κάτωθι:

Βλαστάρης Γεώργιος (Ακτινολόγος), Σταθάτος Μάριος (Γενικός Ιατρός), Μαρούσης Παναγιώτης (Καρδιολόγος), Κούλας Χαράλαμπος (Οφθαλμίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Ορθοπαιδικός), Δημάκου Κωνσταντίνα (Παιδίατρος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Λομβαρδάς Πελοπίδας (Οδοντίατρος), Τσούτσος Βασίλειος (Πνευμονολόγος), Κουκούτση Αλεξάνδρα (Ορθοπαιδικός- Εκπαιδεύτρια Α’ βοηθειών), Ρίζου Μαρία (Ορθοδοντικός), Παπαγιάννη Ευαγγελία (Επισκέπτρια Υγείας), Μουγκολιά Νικολέττα, Μπουζαλά Αναστασία, Μπέλτσιου Νικολέττα (Νοσηλεύτριες), Χατζηελευθερίου Βασίλειος, Τσάλτας Θεοδόσης, Μπουζαλά Έφη (Χειριστές Ακτινολογικών Μηχανημάτων), Σταύρου Ευαγγελία, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα (Γραμματεία), Αθανασίου Φίλιππος (Media), Βαζαίος Δημήτριος (Διοικητικός Διευθυντής ΚΙΜ) και Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος).

Η ανωτέρω ομάδα έφθασε στα Ψαρά στις 16.30 μ.μ. και αμέσως άρχισε η μεταφορά και η εγκατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες στον χώρο του Γυμνασίου, η κατασκευή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και η εγκατάσταση του δικτύου για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου.

Το Σάββατο 05 Ιουνίου (08.00π.μ.) είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσουν για τα Ψαρά οι: Θεάκου Ρεγγίνα (Γενικός Χειρουργός), Μπομπότης Μιχαήλ (Γυναικολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Κολομβότσου Αναστασία (Διαιτολόγος), αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, το ταξίδι ακυρώθηκε. Οι ασθενείς οι οποίοι είχαν κλείσει ραντεβού για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, εξετάσθηκαν από αντίστοιχου αντικειμένου ιατρούς.

Έναρξη του προγράμματος

Το Σάββατο 05 Ιουνίου στις 09.00 μ.μ. ξεκίνησαν οι πρώτες επισκέψεις.

Δημιουργία Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου (Η.Ι.Φ.)

Είχε ήδη δημιουργηθεί Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.) ανά ασθενή για την καταγραφή του ιστορικού και των ευρημάτων των εξετάσεων, με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς και για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων αξιολόγησης της παρέμβασης. Τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα μόνο στους ιατρούς της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Η διαχείριση των δεδομένων που αφορούν τον Η.Ι.Φ. γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο ISO 27001:2007- Ασφάλεια Διακινούμενης Πληροφορίας, που εφαρμόζει η Πολυκλινική.

Ομιλίες και δράσεις στα Ψαρά

Σε συνεννόηση με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Ορθοδοντικό με θέμα «Στοματική Υγιεινή», το Σάββατο 05/07, 11.00π.μ.-13.00μ.μ., σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, καθώς και στους γονείς/ κηδεμόνες.

Η Ορθοπαιδικός – Εκπαιδεύτρια Α’ Βοηθειών πραγματοποίησε μαθήματα Α’ Βοηθειών το Σάββατο 05/07 και την Κυριακή 06/07, 18:00μ.μ.-21:00μ.μ., στους κατοίκους του νησιού, τους στρατιώτες και λιμενικούς.

Κλινικές εξετάσεις

Εξετάστηκαν 249 άτομα στο σύνολο των 400 περίπου μόνιμων κατοίκων (62% του μόνιμου πληθυσμού) και πραγματοποιήθηκαν 622 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 288 παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές).

Παραπέμφθηκε για περαιτέρω διερεύνηση μια πιθανή κακοήθεια στο άνω χείλος του στόματος, ανιχνεύθηκαν 2 άτομα με όζους θυρεοειδούς που δεν γνώριζαν και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς επίσης πραγματοποιήθηκαν 2 κατ’ οίκον επισκέψεις κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν χειρουργικοί καθαρισμοί. Πιο αναλυτικά τα δεδομένα αποτυπώνονται στους παρακάτω πίνακες και τα αντίστοιχα γραφήματα:

Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

Ψαρά 05-06 Ιουλίου 2014

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Οφθαλμίατρος 103 Οδοντίατρος 60
Ακτινολόγος 100 ΩΡΛ 34
Γενικός Ιατρός 97 Πνευμονολόγος 33
Ορθοπαιδικός 80 Παιδίατρος 25
Καρδιολόγος 62 Ορθοδοντικός 21
Σύνολο 620 ραντεβού

Γράφημα 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

Ψαρά 05-06 Ιουλίου 2014

Τα άτομα που εξετάστηκαν ήταν 249 σε σύνολο περίπου 400 μονίμων κατοίκων.

Εξετάστηκε περίπου το 62% του μόνιμου πληθυσμού του νησιού.

Πίνακας 2

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές

Ψαρά 05-06 Ιουλίου 2014

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Ακτινογραφικές λήψεις 69 Σπιρομετρήσεις 19
Ηλεκτροκαρδιογραφήματα 62 Μαστογραφίες 18
Triplex καρδιάς 56 Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας 15
Υπέρηχογραφήματα 35 Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 14
Σύνολο 288 εξετάσεις

Γράφημα 2

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές

Ψαρά 05-06 Ιουλίου 2014

Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος περίπου στο 20% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Η Ικανοποίηση των χρηστών κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και παρατίθεται αναλυτικότερα στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας
100%
Επάρκεια των διαθέσιμων ιατρικών ειδικοτήτων 98%
Εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία κατά την προσέλευσή σας 100%
Χρόνος που σας διέθεσε ο ιατρός στην επίσκεψή σας 98%
Ενημέρωση που σας δόθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας 98%
Ταχύτητα παράδοσης των αποτελεσμάτων 100%
Συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού 100%
Συμπεριφορά του προσωπικού της γραμματείας 98%

Λήξη του προγράμματος και επιστροφή της Ομάδας Υγείας και των δύο Κινητών Ιατρικών Μονάδων

Τη Δευτέρα 07 Ιουλίου επέστρεψε η Ομάδα Υγείας και οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες.

Το επόμενο ταξίδι προγραμματίζεται με προορισμό τoυς Φούρνους 19-23 Σεπτεμβρίου. Στις 18 Αυγούστου θα λειτουργήσει Γραμματεία προκειμένου να τηλεφωνούν οι κάτοικοι των Φούρνων για να κλείσουν τα ραντεβού που επιθυμούν.

Μέχρι το επόμενο ταξίδι, οι Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού ή/και στο Κέντρο Υγείας, Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Κερατέας Κ. Πρίφτη, για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής ευθύνης της κάθε δομής ή όπου αλλού κριθεί αναγκαία η παρουσία τους.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Ευχαριστούμε τους χορηγούς του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 5ετούς διάρκειας, το οποίο υλοποιείται από την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού σε νησιά άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές, με τη χρήση 2 υπερσύγχρονων Κινητών Ιατρικών Μονάδων, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετακίνηση 23 ατόμων από την Ομάδα Υγείας και των 2 Κινητών Ιατρικών Μονάδων με προορισμό τα Ψαρά, ήταν εξ’ ολοκλήρου χορηγία της Nel Lines, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια της υπόλοιπης ομάδας, ήταν χορηγία της Aegean airlines.