ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ (03 – 11/03/2014)

Στις 05 – 07 Φεβρουαρίου 2014 ο κ. Δημήτριος Βαζαίος (Διοικητικός Διευθυντής των Κινητών Ιατρικών Μονάδων) και ο κ. Ιωάννης Μπαρδόπουλος (Ηλεκτρολόγος) μετέβησαν ακτοπλοϊκώς στην Αμοργό, προκειμένου να ελέγξουν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του Κέντρου Υγείας ώστε να υπάρχει υποδομή για την εύρυθμη λειτουργία των κινητών ιατρικών μονάδων.

Στις 18 – 21 Φεβρουαρίου, ο κ. Ιωάννης Μπαρδόπουλος μετέβη ξανά στην Αμοργό για να ρυθμίσει εκ νέου θέματα της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Μετακίνηση ιατρικού προσωπικού, μηχανημάτων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού

Την Τετάρτη 05 Μαρτίου ο κ. Δημήτριος Βαζαίος και ο κ. Ιωάννης Μπαρδόπουλος,  αναχώρησαν για την Αμοργό ακτοπλοϊκώς, για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για  την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Την Πέμπτη 06 Μαρτίου στις 17.30μ.μ., αναχώρησαν για την Αμοργό ακτοπλοϊκώς, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες, ο Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός και η Ομάδα Υγείας της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, αποτελούμενη από τους κάτωθι:

Βλαστάρης Γεώργιος (Ακτινολόγος), Σταθάτος Μάριος (Γενικός Ιατρός), Θεάκου Ρεγγίνα (Χειρουργός), Μπομπότης Μιχαήλ (Γυναικολόγος), Μαρούσης Παναγιώτης (Καρδιολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Λομβαρδάς Πελοπίδας (Οδοντίατρος), Μπαξεβανάκης Αναστάσιος (Οφθαλμίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Ορθοπαιδικός), Κουκούτση Αλεξάνδρα (Ορθοπαιδικός- Εκπαιδεύτρια Α’ βοηθειών), Διπλάρη Γεωργία (Παιδίατρος), Τσούτσος Βασίλειος (Πνευμονολόγος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Κολομβότσου Αναστασία (Διαιτολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος), Βλάσση Αγγελική, Παπαγιάννη Ευαγγελία (Επισκέπτριες Υγείας), Μουγκολιά Νικολέττα (Νοσηλεύτρια), Γρίβας Αθανάσιος, Χατζηελευθερίου Βασίλειος (Χειριστές Ακτινολογικών Μηχανημάτων), Δρακάκης Χρήστος (Πληροφορική- Βιοϊατρική Τεχνολογία), Καρακασίδου Φωτεινή, Μπέλτσιου Νικολέττα, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα (Γραμματεία), Νικολαδός Κωνσταντίνος (Μηχανολόγος – Μηχανικός), Αθανασίου Φίλιππος (Media).

Στις 03.00 πμ η ανωτέρω ομάδα αφίχθη στην Αμοργό στο λιμάνι της Αιγιάλης με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες όπου μας υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος του νησιού κ. Ρούσσος, ο Διοικητικός Διευθυντής των Κινητών Ιατρικών Μονάδων κ. Δημήτριος Βαζαίος και ο Ηλεκτρολόγος κ. Ιωάννης Μπαρδόπουλος. Η Ομάδα Υγείας έφθασε στα Κατάπολα που βρισκόταν το ξενοδοχείο στις 3.40π.μ. με αυτοκίνητο του Δήμου. Την ίδια ώρα οι κινητές μονάδες έφθασαν στον υπαίθριο χώρο του Κ.Υ. Χώρας όπου και εγκαταστάθηκαν. Οι οδηγοί των μονάδων και οι συνοδοί τους κατέλυσαν στο ξενοδοχείο στις 4:30π.μ.

Έναρξη του προγράμματος

Την Παρασκευή 07 Μαρτίου στις 9.00 πμ ξεκίνησε η μεταφορά και η εγκατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες στα προκαθορισμένα ιατρεία του Κέντρου Υγείας και του Δημαρχείου. Στις 10.00 πμ τελέστηκε ο αγιασμός και στις 10.30  ξεκίνησαν οι πρώτες επισκέψεις. Όλες τις υπόλοιπες ημέρες η ομάδα υγείας δεχόταν επισκέψεις από τις 9:00 π.μ-09:00 μ.μ. με τη δυνατότητα ενός διαλείμματος 14:00-15:00 που πολλές φορές ήταν ανέφικτο λόγω της ιδιαίτερα υψηλής επισκεψιμότητας.

Δημιουργία Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου (Η.Ι.Φ.)

Για την εύρυθμη διεξαγωγή του προγράμματος αλλά και για την ελαχιστοποίηση της αναμονής των ασθενών, έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το προσωπικό του ΚΥ Αμοργού ώστε να καταγραφούν τα ραντεβού των κατοίκων και να μας αποσταλούν με σκοπό την καταχώρησή τους εκ των προτέρων. Λόγω της υπερβολικά μεγάλης ζήτησης των υπηρεσιών υγείας 6 άτομα από το προσωπικό της Πολυκλινικής εργάστηκαν για 4 ημέρες προκειμένου να καταχωρηθούν τα ραντεβού. Δημιουργήθηκε έτσι Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (Η.Ι.Φ.) ανά ασθενή για την καταγραφή του ιστορικού και των ευρημάτων των εξετάσεων, με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς και για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων αξιολόγησης της παρέμβασης. Τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα μόνο στους ιατρούς της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Η διαχείριση των δεδομένων που αφορούν στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο ISO 27001:2007- Ασφάλεια Διακινούμενης Πληροφορίας, που εφαρμόζει η Πολυκλινική.

Κλινικές εξετάσεις

Τα προγραμματισμένα ραντεβού ήταν περίπου 1.600 και ανεμένετο να εξεταστούν συνολικά περίπου 500 άτομα.  Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε ο κ. Χρήστος Δρακάκης (Διευθυντής Πληροφορικής & Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού), προκύπτει εν τέλει πως τα πραγματοποιηθέντα ραντεβού ήταν 2.067 σε σύνολο 783 ατόμων (70% του μόνιμου πληθυσμού) ενώ υλοποιήθηκαν 1.067 παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές.

25 άτομα διεγνώσθησαν με προβλήματα υγείας που χρήζουν άμεσης Δευτεροβάθμιας περίθαλψης και κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη επισκεφθεί την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού για περαιτέρω εξετάσεις. Πιο αναλυτικά τα δεδομένα αποτυπώνονται στους παρακάτω πίνακες και τα αντίστοιχα γραφήματα:

Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα.

Αμοργός 06-11 Μαρτίου 2014

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Ορθοπαιδικός 281 Επισκέπτρια Υγείας 120
Ακτινολόγος 262 ΩΡΛ 119
Οφθαλμίατρος 207 Γυναικολόγος 102
Καρδιολόγος 171 Οδοντίατρος 83
Χειρουργός 157 Παιδίατρος 77
Διαιτολόγος 154 Νευρολόγος 46
Γενικός Ιατρός 148 Ψυχολόγος 14
Πνευμονολόγος 126 Σύνολο 2.067

Τα άτομα που εξετάστηκαν ήταν 783 σε σύνολο περίπου 1.100 μονίμων κατοίκων.

Εξετάστηκε περίπου το 70% του μόνιμου πληθυσμού του νησιού.

Γράφημα 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα.

Αμοργός 06-11 Μαρτίου 2014

Πίνακας 2

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές.

Αμοργός 06-11 Μαρτίου 2014

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Ακτινογραφικές λήψεις 303
Υπέρηχογραφήματα 214
Ηλεκτροκαρδιογραφήματα 171
Triplex καρδιάς 89
Μαστογραφίες 79
Test Pap 77
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας 77
Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 42
Σπιρομετρήσεις 15
Holter ρυθμού 24ώρου 1
Σύνολο 1.067

Γράφημα 2

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές.

Αμοργός 06-11 Μαρτίου 2014

Ομιλίες και εξετάσεις στα σχολεία της Αμοργού

Η Διαιτολόγος, οι Επισκέπτριες Υγείας και η Ψυχολόγος υλοποίησαν ομιλίες και εξετάσεις σε παιδιά σχολικής ηλικίας εντός της σχολικής κοινότητας κατόπιν ενυπόγραφης συγκατάθεσης των γονέων ή κηδεμόνων αυτών.

Η Επισκέπτρια Υγείας πραγματοποίησε ομιλίες με θέμα «Αποφασίζω να μην καπνίζω» στους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης καθώς και στους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου

 • στο δημοτικό σχολείο της Αιγιάλης σε 11 μαθητές την Παρασκευή 07/03,
 • στο δημοτικό σχολείο στα Κατάπολα σε 13 μαθητές την Παρασκευή 07/03 και
 • στο δημοτικό σχολείο της Χώρας μαζί με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου της Αρκεσίνης σε 19 μαθητές τη Δευτέρα 10/03.
 • στο Γυμνάσιο και Λύκειο στη Χώρα 100 μαθητές και καθηγητές την Παρασκευή 07/03

Η Επισκέπτρια Υγείας διεξήγαγε οφθαλμολογικό έλεγχο στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.

 • στο δημοτικό σχολείο της Αιγιάλης σε 38 μαθητές την Παρασκευή 07/03,
 • στο δημοτικό σχολείο στα Κατάπολα σε 40 μαθητές τη Δευτέρα 10/03,
 • στο δημοτικό σχολείο της Χώρας μαζί με τους μαθητές της Αρκεσίνης σε 42 μαθητές τη Δευτέρα 10/03.

Η Διαιτολόγος διενέργησε σωματομετρήσεις λιπομετρήσεις και διατροφική αξιολόγηση

 • στο δημοτικό σχολείο στα Κατάπολα σε 24 μαθητές την Παρασκευή 07/03 και τη Δευτέρα 10/03
 • στο δημοτικό σχολείο της Αιγιάλης σε 28 μαθητές την Παρασκευή 07/03 και
 • στο δημοτικό σχολείο της Χώρας μαζί με τους μαθητές της Αρκεσίνης σε 38 μαθητές τη Δευτέρα 10/03.

Επίσης διεξήγαγε ομιλία με θέμα: “Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής” σε 20 μαθητές και γονείς το Σάββατο 08/03. Διένειμε τέλος έντυπο ενημερωτικό υλικό “Παίζω & Μαθαίνω να τρώω σωστά με τον Κάπτεν Υγεία & τη Νόστιμη Συμμαχία”, καθώς και κάρτες “Μασαθώνιος Γνώσης” σε όλα τα παιδιά του δημοτικού από το “Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής” που πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Η Ψυχολόγος πραγματοποίησε ομιλίες με θέμα: «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση» και “Επαγγελματικός Προσανατολισμός”

 • στο Γυμνάσιο σε 50 μαθητές την Παρασκευή 07/03
 • στο Λύκειο σε 30 μαθητές την Παρασκευή 07/03

Επίσης το Σάββατο 08/03 πραγματοποίησε ομιλίες με θέμα: “πρόληψη ψυχικών διαταραχών” και “η εφηβεία” σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Λήξη του προγράμματος και επιστροφή του ιατρικού προσωπικού, των μηχανημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Στις 11 Μαρτίου 2014 η Ομάδα Υγείας καθώς και οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες επέστρεψαν στην Αθήνα.  Μέχρι το επόμενο ταξίδι που προγραμματίζεται για την Κάσο στις 9 Απριλίου, οι Μονάδες και ο εξοπλισμός θα βρίσκονται στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού και στο Κέντρο Υγείας, Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Κερατέας διαθέσιμος προς χρήση για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής ευθύνης της κάθε δομής καθώς και σε κέντρα αστέγων ή όπου αλλού κριθεί αναγκαία η παρουσία τους.