ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ (15 – 20/01/2014)

Στις 03 Νοεμβρίου 2013 ο κ. Δημήτριος Βαζαίος (Διοικητικός Διευθυντής των κινητών ιατρικών μονάδων) και ο κ. Ιωάννης Μπαρδόπουλος (Ηλεκτρολόγος) μετέβησαν αεροπορικώς στο Καστελλόριζο προκειμένου να ελέγξουν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του Κέντρου Υγείας ώστε να υπάρχει υποδομή για την εύρυθμη λειτουργία των κινητών ιατρικών μονάδων και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Εγκαίνια Κινητών Ιατρικών Μονάδων

Την Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκαν στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού τα εγκαίνια των 2 Κινητών Ιατρικών Μονάδων, καθώς και του Μαγνητικού Τομογράφου, παρουσία της ΑΕ Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Μετακίνηση ιατρικού προσωπικού, μηχανημάτων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού

Στις 15 Ιανουαρίου 2014, ο κ. Δημήτριος Βαζαίος και ο κ. Ιωάννης Μπαρδόπουλος μετέβησαν αεροπορικώς στο Καστελλόριζο για να ρυθμίσουν όλες τις λεπτομέρειες για την ομαλή διεξαγωγή της αποστολής.

Στις 16 Ιανουαρίου 2014, ο κ. Χατζηελευθερίου Βασίλειος (Χειριστής Ακτινολογικών Μηχανημάτων) αναχώρησε ακτοπλοϊκώς για Καστελλόριζο, με την ιδιότητα του οδηγού, προκειμένου να μεταφέρει τις κινητές ιατρικές μονάδες και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό στο νησί, όπου και αφίχθη στις 17 Ιανουαρίου στις 14.00.

Η Ομάδα Υγείας της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού μετέβη στο Καστελλόριζο στις 17 Ιανουαρίου αεροπορικώς αποτελούμενη από τις κάτωθι ειδικότητες:

Βλαστάρης Γεώργιος (Ακτινολόγος), Σταθάτος Μάριος (Γενικός Ιατρός – Διαβητολόγος), Θεάκου Ρεγγίνα (Χειρουργός), Μπομπότης Μιχαήλ (Γυναικολόγος), Μαρούσης Παναγιώτης (Καρδιολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Σερέτης Φώτης (Οδοντίατρος), Κούλας Χαράλαμπος (Οφθαλμίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Ορθοπαιδικός), Κουκούτση Αλεξάνδρα (Ορθοπαιδικός- Εκπαιδεύτρια Α’ βοηθειών), Μαριάς Βασίλειος (Παιδίατρος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Κολομβότσου Αναστασία (Διαιτολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος), Παπαγιάννη Ευαγγελία (Επισκέπτρια Υγείας), Μπουζαλά Αναστασία (Νοσηλεύτρια), Γρίβας Αθανάσιος (Χειριστής Ακτινολογικών Μηχανημάτων), Δρακάκης Χρήστος (Πληροφορική- Βιοϊατρική Τεχνολογία), Ζαροδήμου Γεωργία, Μπέλτσιου Νικολέττα, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα (Γραμματεία), Νικολαδός Κωνσταντίνος (Μηχανολόγος – Μηχανικός), Κατσίνη Μαριλένα (Media).

Στις 13.30 η ανωτέρω ομάδα αφίχθη στο Καστελλόριζο και στις 14.30 έφθασε το καράβι με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες.

Στις 16.00 ξεκίνησε η μεταφορά και η εγκατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού από τις Μονάδες στα προκαθορισμένα ιατρεία του Κέντρου Υγείας.

Έναρξη του προγράμματος

Στις 17.30 πραγματοποιήθηκε αγιασμός παρουσία όλης της Ομάδας Υγείας και στις 18.00 ξεκίνησαν οι πρώτες επισκέψεις.

Δημιουργία Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου (Η.Ι.Φ.)

Για την εύρυθμη διεξαγωγή του προγράμματος, οι ασθενείς έκλειναν ραντεβού στη γραμματεία η οποία δημιουργούσε Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο (Η.Ι.Φ.) ανά ασθενή για την καταγραφή του ιστορικού και των ευρημάτων των εξετάσεων, με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς και για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων αξιολόγησης της παρέμβασης. Τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα μόνο στους ιατρούς της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Η διαχείριση των δεδομένων που αφορούν στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο ISO 27001:2007- Ασφάλεια Διακινούμενης Πληροφορίας, που εφαρμόζει η Πολυκλινική.

Κλινικές εξετάσεις

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε ο κ. Χρήστος Δρακάκης (Διευθυντής Πληροφορικής & Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού), προκύπτει πως συνολικά εξετάσθηκαν 193 άτομα (το 92% του πληθυσμού). Ακολουθούν πίνακες με τα πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα:

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Ακτινολόγος 131 Ορθοπαιδικός 88
Γενικός Ιατρός 62 Οφθαλμίατρος 97
Γυναικολόγος 35 Παιδίατρος 34
Διαιτολόγος 41 Χειρουργός 10
Καρδιολόγος 133 ΩΡΛ 78
Νευρολόγος 15 Ψυχολόγος 10
Οδοντίατρος 61 ΣΥΝΟΛΟ 795

Πίνακας 1: πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Οστική Πυκνότητα 22 Υπέρηχος θυρεοειδούς 15
Μαστογραφίες 40 Υπέρηχος άνω-κάτω κοιλίας 22
Ακτινογραφικές λήψεις 63 Υπέρηχος μαστών 3
Test Pap 23 Υπέρηχος τραχήλου 2
Σπιρομετρήσεις 8 Υπέρηχος νεφρών-ουρητήρων- κύστεως 3
Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 8 Υπέρηχος νεφρών-ουρητήρων- κύστεως-προστάτη 4
Triplex καρδιάς 100 Υπέρηχος αρτηριών -φλεβών 2

Πίνακας 2: αριθμός πραγματοποιηθέντων εξετάσεων.

Ενημερωτικές ομιλίες

Στις 18 Ιανουαρίου η κ. Κολομβότσου Αναστασία (Διαιτολόγος) μίλησε στα παιδιά του Νηπιαγωγείου για την αξία της υγιεινής διατροφής.

Διένειμε έντυπο ενημερωτικό υλικό “Παίζω & Μαθαίνω να τρώω σωστά με τον Κάπτεν Υγεία & τη Νόστιμη Συμμαχία”, καθώς και κάρτες “Μασαθώνιος Γνώσης” σε όλα τα παιδιά του δημοτικού από το “Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής” που πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. Επίσης, πραγματοποίησε μετρήσεις βάρους, ύψους και δείκτη μάζας σώματος.

Στις 14:30 η κ. Κουκούτση Αλεξάνδρα (Ορθοπαιδικός) έκανε μαθήματα Α’ Βοηθειών σε στρατιωτικούς και πολίτες του νησιού. Διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια πριν τα μαθήματα προκειμένου να αξιολογηθούν οι γνώσεις των συμμετεχόντων, καθώς και ερωτηματολό-για μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων για να αξιολογηθεί η κατανόησή τους.

Στις 20 Ιανουαρίου στις 11:00 ο κ. Σερέτης Φώτης (Οδοντίατρος) και η κ. Παπαγιάννη Ευαγγελία (Επισκέπτρια Υγείας) μίλησαν στα παιδιά του δημοτικού για την στοματική υγιεινή. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε εντός του Οδοντιατρείου. Την ίδια ημέρα στις 12:00 έως τις 14:00 η κ. Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος) πραγματοποίησε σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου ομιλίες με θέμα: «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση» και «Επαγγελματικός Προσανατολισμός» σε γονείς με θέμα: «Η Εφηβεία», σε γονείς παιδιών Δημοτικού και Εκπαιδευτικούς ομιλίες με θέμα: «Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών» και «Η παιδική ηλικία».

Λήξη του προγράμματος και επιστροφή του ιατρικού προσωπικού, των μηχανημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Στις 20 Ιανουαρίου η Ομάδα Υγείας καθώς και οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες επέστρεψαν στην Αθήνα.  Μέχρι το επόμενο ταξίδι που προγραμματίζεται για την Αμοργό, οι Μονάδες και ο εξοπλισμός θα βρίσκονται στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού και στο Κέντρο Υγείας, Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Κερατέας διαθέσιμος προς χρήση για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής ευθύνης της κάθε δομής.